Skip to main content

No Title

Start semalam aku akan share petua-petua yang bos aku WhatApps kat aku. 

Prihatin betul boss aku ni kan. 

Yelah haritu staff dia ni boleh pitam 2 kali pulak kan. 

Siap dia belikan macam-macam spice n ubat untuk aku. Katanya boleh turunkan darah tinggilah, kencing manis n kolestrol.

Actually banyak berlaku pada diri aku tahun ni. Pasal kesihatan aku. Semuanya naik. Masa appointment bulan Disember 2015 dah teruk. Kena bebel ngan doktor, tukar ubat baru n doktor ingat ubat tuh tak cukup untuk aku tapi rupa-rupanya terlebih plak. 

Pitam dua kali. Sekali kat car porch lepas tuh masuk rumah, kat dapur plak. Blood pressure aku jatuh 55/45. Terbaring aku kat dapur. Lepas tuh stop ubat tuh terus. Pegi klinik biasa, doktor cuma cakap aku demam sebab itu aku kena mcm tuh.

Try makan ubat tuh lagi sebab takut blood pressure naik sebab aku sakit kepala but still kesan yang sama. Letih seletih letihnya. Rasa kepala mcm berpusing. Badan berat sangat n tak larat. 

Actually memang dari kesan ubat baru yang aku makan bila aku refer doktor pakar yang bagi ubat tuh. Bukan sebab aku demam. 

So moral of the story bila kena mcm tuh pegi lah refer balik kat mana aku amik ubat tuh. G klinik biasa tak berapa membantu.

Lagilah tak membantu bila kita datang nak cek sakit tapi dia bantai cerita pasal benda lain plak. Bukan nak dengar kita sakit apa, tapi kena dengar masalah dia plak.

Sebenarnya ada cerita lagi, lepas 3 bulan lepas Disember 2015 punya checkup, aku kena checkup lagi bulan ni. Bermula lah fasa rutin baru aku. Nanti-nanti lah cerita.

Seminggu sebelum jumpa doktor amik darah dulu

Comments

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…