Skip to main content

2016 Birthday

Aku kan dah ala-ala malas nak update blog last year. Tahun lepas ada 99 post jer. Kurang 1 untuk jadi 100. Tapi better lah daripada tahun 2015. Cuma ada 71 post jer. Ntah lah cam malas jer nak update. Ingat nak pencen jer daripada berblog. Tapi cam sayang jer. Walaupun takde orang baca blog nih tapi still rasa sayang sebab blog nih cam diary hidup aku. Diary yang tah sapa-sapa boleh baca. Gila kan? Kat blog nih lah tempat aku meroyan. Kalau aku tak puas hati ke ngan sapa-sapa hehehe.

Post kali ni nak kumpul semua cerita birthday yang kitaorang sambut untuk tahun 2016. At least ada kenangan dalam blog ni yang aku boleh baca selagi blogspot nii wujud lagi secara free.


Bulan Februari birthday akak aku yang ke 52 tahun. 
Beli kek jer tak silap aku n ada masak nasi ambeng kot juga kalau tak silap aku.

Birthday Mak bulan Oktober
Birthday Baby Mya - Hari Raya Haji
Kek birthday masa tahun roman
Bulan September - birthday baby mya. 1st birthday. Dua kali sambut.
First masa birthday ikut bulan Islam iaitu bulan Zulhijjay. Hari Raya Haji.
2nd pulak masa ikut bulan roman pulak. Jenuh lah makan kek jer.
Actually ada yg ke third, insuran agent yang bagi sempena 1st birthday dia.

Birthday akak aku bulan November
Akak aku masak pulut kuning
Birthday Mat Ayip
Birthday sendiri

Ini jer gambar birthday 2016 yang aku jumpa. Boleh lah buat ada2.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.