Skip to main content

Cerita Raya 3

budak kena dos ubat demam
Malas betul nak bukak laptop sekarang nih. Harituh pos pasal hantaran tuh pun dari iPad je.
Banyak sangat kerja kat office sampai semput nak kejar.
Terus dapat MC ko. 
Hari ni Sabtu pun aku keje. Sampai pukul 4 ptg tuh.
Post kali nih aku nak cerita last pasal raya (kot)


Masa pagi-pagi raya tuh aku masih dok tak habis mengemas.
Kalau sesiapa datang umah aku sebelum raya mesti kagum tengok gambar kat atas nih.
Hahahah


Juadah wajib di pagi raya.
Tak kira raya puasa or raya haji. Mesti ada hidangan ini.
Cuma ketupat palas tuh sejak tahun lepas ada.
Akak aku order dari kawan dia.
Yelah orang Johor mana reti buat ketupat palas.
Ketupat nasi reti ler.


Kuih dan muih raya untuk para tetamu
Jangan marah 3 tingkat kek aku letak hihihi.
Tahun nih tak boleh banyak biskut pun. Plan nak buat tapi last minit rasa malas
Walaupun ada oven baru yang kalau bakar biskut takyah masuk sikit2 satu adunan pun boleh masuk semua.
Tapi still malas. Sebab takmau perasaan menyesal tuh datang masa godak kuih tuh nanti
Wakakakaka dasar pemalas!


Sesi salam bersalaman memilih sampul duit raya bermula!
Setiap sampul berbeza-beza amaun duitnya. Dari RM1 sampailah paling besar RM20.
Ramai plak yang amik sampul RM1. Hahaha
Tapi makcik diaorg nih baik still bagi sampul yang betul.


Time-time orang ramai budak tecik nih sibuk nak makan aiskrim.
Dahlah aiskrim ada satu je n budak-budak plak ramai kat ruang tamu.
So kena makan diam-diam kat dapur ye Ayip.


Penuh umah aku.
Tapi tak semua yang ada.
Kalau ada memang ada yang kena duduk luar.


Kak pa jadi kuda plak ye Ayip.
Sepasang baju ngan Kak Pa.
Diorg bukan adik beradik. Bersepupu je.


6 daripada 23 orang anak-anak saudara aku.
Keluarga besar aku.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.