Skip to main content

Esok sudah kerja! Yeay!

My mom with her 5 of 24 of her grandkids

So how's your raya?
Bajet camner? ada tergelicir tak?
Bajet aku tergelicir sikit. Tapi bukan sebab belanja raya.
Tapi kena bayar hutang2 telekom masa duduk shah alam dulu.
(haishh apa lah nasib aku mode: geram)

Nak2 raya nih kena call suruh settle dulu hutang telekom
Seribu lebih jugak tuh.
Orang lain yang bercinta aku plak yang kena
Kalau tak nak disamanya aku.
Diorg ckp nak fail dah saman kat Mahkamah Majistret KL.
Nyosal betul tak potong jer line sebelum balik JB dulu.
Tuhlah buat baik tuh berpada-pada lah yer.
*ketuk kepala igtkan diri sendiri*

Ok tutup file Telekom sbb aku dah settle guna duit kat tabung haji yg aku kumpul nak g haji
(sajer jer bagi perincian detail la la la la la la la mode: bersiul pandang atas)
Nak cerita pasal raya plak.
My raya was so fineee.
Actually aku da raya awal. Perempuan biasalah kan.
So oleh kerana aku boleh makan dan minum jadinya tugas aku sangatlah berat ya.
Lepak sungguh dari pagi sampai ke petang non stop kat dapurt sebelum raya tuh.
Tapi yang buat sgt awesome tuh malam raya pukul 10.30 malam aku dah tidur.
Kalau tak pukul 12 mlm pun masih menggoreng lagi.
So raya tahun nih perancangan aku sgt cemerlang.

1st day of raya mcm biasa semua adik beradik aku datang beraya kat umah aku sbb ibunda tercinta kitaorng memang duduk ngan aku n akak aku.
(actually umah akak aku. aku menumpang seumur hidup aku jer kat situ kecuali kalau danny o masuk minang aku)
Rumah memang penuh. Adik beradik ramai. Belum masuk menantu, cucu, cicit lagi.
Itu pun tak semua yang datang. Kalau semua yang datang memang tak muat rumah.
Jom adik beradik kita wat gathering2 kat memana.

Tapi yang tak syoknya esok aku dah kerja 
Malasnyyyyyyyyyyyyyyyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Nakkkkkkkkkk ngadappppppppp mukaaaaaa bossssssssss

Tapi harap2 bos bagi kain baju raya next year ekekekeke
Sebab dia baru balik India
Kain sari last year saya buat baju kurung raya tahun ni.
Lawa! tapi meriah sgt.

Anyway yg bekerja mcm saya esok
SELAMAT BEKERJA!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.