Skip to main content

Resepi: Tauhu Jepun ala hotplate

tauhu jepang kegemaran aku

Aku tak brp gemar makan tauhu sbnrnya. mmg anti ok! tauhu n tauge mmg bukan fav. aku. tauhu jepun or tauhu telur nih start jadi fav aku bila aku g makan2 kat restoran2 n abg aku ada order benda nih. so aku pun try la. wahh not bad n taste so goood. rasanya beza ngan tauhu biasa. so bila dah jad fav maka wajiblah aku belajar masak benda nih so that aku tak payah buang duit makan kat kedai. kali nih aku nak share resepi kegemaran aku nih secara instruction bergambar step by step hehehe.

bahan-bahanya: tauhu jepun, bawang putih, 
cili padi, daun saderi atau sup, udang, garam, sos tiram, 
1 biji telur n sedikit tepung jagung 
utk memekatkan kuah
cara-caranya: hiris bawang putih, lada padi 
n daun saderi or sup. potong tauhu jepun tuh. 
ketebalan tuh ikut suka masing2.

goreng tauhu jepun tuh dulu atas kuali. 
kalau ada deep fryer lagi bagus. 
oleh kerana aku mementingkan kesihatan so 
aku goreng atas non stick pan.

tumiskan bawang putih n lada padi dalam kuali 
dgn sedikit minyak. lepas naik bau masukkan udang, 
sos tiram n air sedikit masak sampai udang tuh masak.

lepas mendidih masukkan telur n tepung jagung n kacau. 
bila telur da masak, masukkan tauhu telur 
yg telah digoreng tadi dan taburkan dengan
daun sup. siap!

Comments

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.