Skip to main content

Bang Sudin, 20 sen!


Naik lagi!
Semalam sebelum balik kerja aku memang tak sempat belek2 handphone aku bukak facebook. Pastu sampai umah pun takde masa sebab dah maghrib. So dalam pukul 9 baru baca facebook tengok kecoh pasal minyak naik 20 sen. Mula-mula rasa macam malas nak keluar g beratur sebab confirm berderet kan tapi memandangkan minyak aku pun dah sikit so aku kuar lah gak malam tuh g beratur beli minyak sambil ditemani oleh mak aku.

Pening kepala gak sebab semua naik tapi gaji gak yang tak naik-naik. Ibarat akak yg di interview kat tv 1 pagi tadi ckp dah lah BRIM tak layak, minyak lagi kasi naik. Pernah sekali taun 2007 ke 2008 minyak naik sampai RM2.70 seliter. Masa tuh memang sakit, dah lah baru tukar kereta, minyak seliter RM2.70 plak tuh. Sekali isi selalu RM50-RM55 dah penuh (kalau tangki ada 2 bar lagi) tapi masa tuh RM65-RM70 baru penuh.

Walaupun baru naik 20 sen jer, tapi orang yang keje jauh mcm aku nih sakit jugak. Pergi-balik total 48km. Nak naik bas, pengangkutan awam masih belum efisien. Takde bas lalu tempat kerja aku. Takkan nak pindah rumah plak? Nak tak nak kena lah kerja juga kan. Takkan nak berhenti plak. Sapa yg nak bayar bill2 n hutang-hutang aku. Kalau zaman skrg nih dah naik memang payah nak turun. Maybe makin naik n naik n naik lagi.

Apa-apa pun kena konsider balik road trip satu Malaya next year.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.