Skip to main content

Fikir dulu sebelum post...

Kita kalau nak post apa-apa kat sosial media nih kenalah pikir 2 3 kali dulu.
Kena kaji balik post kita ni ada tak nanti menyakitkan hati orang, buat orang kecil hati or apa-apa sahaja yang boleh menimbulkan kemarahan or ketidakpuasan hati orang yang membacanya. 

Aku tengok orang-orang sebarang jer post kat sosial media.
Kadang-kadang aku rasa lebih baik tak ada facebook or instagram or twitter ke.
Lagi bagus daripada ada. Bila ada baca luahan hati orang kadang-kadang menyakitkan hati juga kan?
Menyakitkan hati bila kita dapat tahu perasaan dia sebenar.
Lebih baik tak ada sosial media ni. So tak adalah tempat nak luahkan perasaan sampai satu dunia boleh tahu. Kalau tak ada dia luahkan kat kawan-kawan dia jer lah. So takde lah orang yang tak sepatutnya tahu apa perasaan dia.

Ya aku tahu itu Facebook dia, dia punya pasal lah nak tulis apa. Kalau tak suka remove je.
Aku pun pendapat mcm tu juga. Tapi agak-agaklah nak post tuh pasal apa.
Kalau beria sgt pun nak share juga, Facebook kan ada banyak option yang kita boleh nak pilih.
Hah post yang ini hanya orang ini jer yang boleh baca or orang-orang ni tak boleh baca.

Kalau tak suka remove je. Kalau nak remove ahli keluarga sendiri or teman rapat yang pada dasarnya takde gaduh agak-agak boleh ke? Tak best kan? sebab tuh bila aku nak post kena fikir 14 kali apa yang aku post tuh ada menyakitkan hati orang tak.

Agak-agak kalau aku nak post pasal sindir menyindir nih memang banyak. Tapi aku fikir takkan nak putuskan silaturahim sebab Facebook jer kan? Lagipun Kita nih dah dewasa kena lah fikir cara dewasa. Kenalah fikir orang sekeliling.

Aku pun dah kurang nak post2 status kat FB nih. Selalunya post aku gambar je pasal makanan, pasal jalan2 dgn family n pasal Mat Ayip. Itupun ada orang jeles sebab Mat Ayip jer aku post gambar dia.

Agak-agaklah. Korg ada mak n ayah. Mat Ayip ada mak jer. Lepas tuh dah tentu Mat Ayip duduk satu rumah dgn aku. So salah ke?

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.