Skip to main content

Krik.. Krik..

Tempat tumpah darahku

Lama betul aku menyepi. Rasa macam takde mood nak menulis. Balik kerja bukak laptop baca blog orang lain terus log out balik. Jadi pembaca senyap je. Actually ada beberapa perkara berlaku and ada beberapa hari tu sampai tak sempat langsung nak login blogspot nih or jalan-jalan kat blog lain.

Awal bulan 3 haritu ibunda tercinta kena admit wad. Mak aku ni memang ada appointment kat Klinik Pakar Hospital Sultanah Aminah (HSA). 3-4 bulan sekali jumpa sejak 5 tahun lalu. Mula-mula tuh bulan 10 last year doktor dah arahkan buat tapak dylisis kat tangan cos condition buah pinggang mak aku nih makin merosot. Doktor bagi appointment setiap bulan sebab nak pantau condition dia. Puas pujuk mak aku buat tapak dylisis tuh, alhamdulilah bulan 11 tahun lepas dia buat juga akhirnya. Tapak tuh dibuat kat Klinik Pakar Pembedahan Plastik. Yang ini kena cari doktor luar. Surgery nih dibuat kat pegelangan tangan dimana dua urat pesakit dicantum menjadi satu. Sekarang bila dipegang urat tuh memang terasa laju aliran darah.

Doktor pun dah siap-siap bagi borang admit wad kalau ada simptom-simptom kegagalan buah pinggang tuh berlaku. Just tulis tarikh n bagi borang kat kaunter pendaftaran. Dipendekkan cerita simptom-simptom tuh ada datang mcm loya-loya, semput which is paru-paru banyak air sebab air tak keluar. So kebetulan awal bulan 3 haritu ada appointment n bagitahu doktor, terus dia suruh admit wad n beberapa ujian darah, x-ray paru-paru & scan buah pinggang doktor buat keputusan mak aku kena permanent dylisis.

So kelam kabut aku cari pusat dylisis n untuk pengetahuan korang nak cari pusat dylisis kat Johor Bahru nih amatlah payah. Sebelum nih aku dah try cari bulan Januari haritu. Tapi semuanya penuh. Aku kan emosional sikit. Lepas call tanya ckp takde kosong, letak telefon jer terus nangis. Tak suka betul perasaan kena reject. Lagi-lagi kalau benda tuh melibatkan ibu bapa. Lagi lah. Akhirnya doktor suggest aku satu tempat kat area bandar. Alhamdulilah ada kosong. Keluar wad kejap buat dylisis pertama (technically kali ketiga - kali pertama n kedua buat kat KPJ 2 tahun lalu) selama 1 1/2 jam baru boleh discharge. So bermula lah rutin 3x seminggu mak aku kena dylisis. 

Bagai dirobek-robek hati aku tengok
sakitnya mak aku kena cucuk jarum cari urat

Most of the time aku yang bawak mak aku  kalau dia ada appointment kat klinik pakar HSA. So setiap kali doktor bagitau condition mak aku mesti bergenang air mata aku. Aku ni macam jeli sikit. Sangat fragile.

Sayang mak aku sangat-sangat. Semoga mak sentiasa sihat dan diberikan kesihatan yang berpanjangan. Amin.
Lepas nih aku nak buat few posts pasal dylisis n buah pinggang.

Comments

  1. semoga mak awak diberikan kesihatan yang baik dan sembuh..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih wana. insya Allah aminnn

      Delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.