Skip to main content

Dalam kenangan

1929 - 1998

Harini 18 tahun yang lalu, aku kehilangan orang yang tersayang.
Masih terbayang-bayang kat kepala saat-saat terakhir aku dengan arwah.

Masa tuh arwah sara hidup kami sekeluarga dengan kedai runcit.
Ingat lagi 5 hari sebelum dia meninggal, dia marah-marah ajar aku cara tutup kedai yang betul.
Rupa-rupanya dia dah tau dia nak pergi.

Bila dia dah pergi baru kita teringat semua kelainan pada diri arwah 3 minggu sebelum meninggal.
Termenung sendiri, renungan kosong dan jauh. Pendiam. Semua itu menjadi kenangan.

21/8/1998 hari terakhir hantar aku ke sekolah.
Aku demam n tengah percubaan STPM. 
Walaupun dia sakit dia berhenti jugak di restoran belikan roti canai dan panadol untuk aku.
Kami tak tahu pun dia sakit. Sebab dia sembunyikan kesakitan dia.

24/8/1998 tak boleh lupa saat kerani sekolah melangkah masuk ke dalam kelas aku.
Masa tuh dada dah berdebar-debar sebab dah terasa sesuatu.
Arwah abang aku amik aku kat sekolah, katanya arwah dah koma dan tenat dihospital.

27/8/1998 balik sekolah akak aku tarik aku masuk bilik n bagitau yang doktor bagitau arwah dah tak ada harapan untuk hidup dan nasihat buat persiapan. 
Akak aku pesan jangan bagitau mak dahulu sebab mak ada darah tinggi.
Tak boleh lupa aku lari msk bilik air nangis sebab tak nak mak nampak.

Petang tuh juga kami ke pasar, selesaikan semua hutang-hutang barang pasar arwah.
Malam tu, malam jumaat kami ramai-ramai buat solat hajat untuk malam yang ketiga.

Jumaat, 28/8/2016 12.00 tengah hari, aku habis sekolah. 
Tengahari ni giliran aku n mak aku plak jaga arwah.
Masa tengah tunggu abg aku datang, tiba-tiba dada aku berdengup kencang.
Abg aku datang, ada mak aku n 2 orang anak saudara aku
12.15 petang sampai hospital, nampak abang aku sorg lagi berlari kejar kereta kitaorg.
Kat bawah wad dah ada van jenazah sedang menunggu.

Tepat jam 12.05 tengahri jumaat, arwah pergi buat selama-lamanya.

~ ~ ~ ~ ~

Secebis kisah 18 tahun yang lalu.
Tak sangka dah 18 tahun arwah pergi. Rasanya baru semalam berlaku.
Rindu arwah sangat-sangat.
Al-Fatihah untuk arwah ayahku.

Comments

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…