Skip to main content

Hypoglycemia

Post kesinambungan lagi. Kali ni daripada post ni

Sambil tunggu amik ubat aku post
 benda ni kat FB
Last aku post pasal penyakit Diabetes aku ni, aku ada cerita yang aku ada appointment kat Hospital dengan pakar endo (endo tuh nama pendek hihihi). Punyalah seram sejuk nak pegi check up. Lagi-lagi sebelum ni 2-3 kali check up result tak memberangsangkan sampai kena prescribe untuk suntik insulin. Nak tak nak kena lah ikut kan untuk kesejahteraan diri sendiri.  

Alhamdulilah semuanya turun. Tak sangka pulak. Tapi memang seram sejuk ler menunggu nurse panggil nak amik berat, cek gula pagi, cek tekanan darah n soal siasat semer huhuhu. Yang ujian darah lain n air kencing aku dah amik seminggu sebelum appointment tuh. Alhamdulilah semua ok. Kolestrol jahat pun turun gak. Berkat makan benda2 yang sihat. 

Bila dapat bacaan nih badan rasa mcm
nak terbang
Lagi seminggu lagi aku dah nak kena amik darah untuk checkup bulan 9 nanti. Seramm. Sebab macam aku post kat FB tuh, masalah terbesar aku adalah nak maintain apa yang dah aku capai tuh agaklah payah ok. Sebab sejarah memang dah terbukti aku selalu gagal lepas dah turun secara besar-besaran. Lagi-lagi lah musim durian nih. Aku memang gagal nak elakkan. Makin dibeli lagi adalah.

Tapi aku lepas makan 2 jam aku cek darah tak ada lah naik tinggi sangat lebih daripada 10 lepas makan durian dan yang teruknya hampir hari-hari aku akan mengalami HYPOGLYCEMIA. Aku lebih kurang dalam kategori mcm obses nak kadar gula aku rendah. 

Paling rendah aku dapat 2.8, masa tuh memang dah mcm nak terbang, dengupan jantung laju, berpeluh-peluh, mengeletar, nak pengsan. Aku dah pesan siap-siap ngan kengkawan aku kalau aku pengsan terus panggil ambulan or pegi klinik kat bawah opis aku mintak glucose injection. 

Sekarang ni dah kena ingat, pukul 12 jer kena cek gula. Sebab time tuh lah gula aku dah start drop ke 3.8. Selalu kalau dah masuk bawah 4 aku dah dapat simptom kat atas tuh tapi sejak 2-3 minggu nih bila dah bawah 3 baru dapat simptom tuh. 

Yang pasti mesti doktor bising ngan aku kali ni. Bukan sebab gula tinggi. Tapi sebab banyak kali dapat hypoglycemia. Doktor ckp sebulan kalau 2-3 kali tuh ok lah. Kalau aku seminggu hampir tiap-tiap hari. *pengsan*! Sebab doktor dah warning boleh kena serangan jantung kalau kerap hypo n aku baru jer google kesan jangka panjang boleh kena serangan jantung. 
Glup!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.