Skip to main content

Pengorbanan seorang Guru

Siapa kata jadi cikgu ni senang n banyak cuti. Aku memang pantang betul kalau orang dok perlekehkan cikgu ni. Walaupun aku bukan cikgu, tapi aku ada akak2 n arwah abang aku yang bekerja sebagai seorang guru. Jadi sedikit sebanyak terasa lah jugak kan.

Dulu aku dok baca keluh kesah orang yang bergelar guru. Susah lah, tak cuti lah, time cuti sekolah kena gi sekolah n banyak kerja lah. Tapi itu awal-awal cuti sekolah memang lah begitu. Tapi lepas 2 minggu cuti sekolah tuh tengok boleh plak bercuti balik kampung ke  or berjalan-jalan.

Aku nih sebenarnya dok kesian ngan akak aku tuh. Rasanya cuti sekolah tahun nih paling padat betul jadual dia. Macam takde cuti langsung plak. Awal cuti sekolah memang hari-hari datang sekolah ada duty n buat kelas tambahan utk student SPM dia. Lepas tuh break seminggu itu pun 2-3 hari jer dapat yang bebetul tak g sekolah. Lain hari walaupun patutnya cuti tetap g sekolah sebab nak settle kan kerja. Lepas tuh 10 hari kena gi kursus. Sampailah hujung bulan nih.  Cuti krismas pun kena kerja. Lepas balik kursus kena gi sekolah balik ngan meeting lah sebab lagi 4 hari dah nak naik sekolah. Lelah sungguh aku tengok akak aku tuh.

Kesian budak 2 orang ni
Kesian budak orang kat atas ni. Mak dia asyik bz jer. Yang kecik tuh sampai merajuk ngan mak dia.
Hari-hari dok video call ngan anak-anak dia. Sekarang ni dengan aku n mak aku sekali dok counting days bila lah akak aku nak balik. Aku plak cuma kerja 2 hari jer minggu ni. Cuti tolong jagakan anak-anak saudara aku ni. Bila si Mat Ayip tau aku tak kerja sukanya dia. Kalau boleh dia takmau makcik dia ni kerja. Duduk umah teman dia jer. huhuhu

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…