Skip to main content

Tabung Haji

Fuhh lamo aku tak mucul. Hampir sebulan. Hari-hari bukak blog tapi tak rasa nak menulis. Baca blog orang jer lepas tuh dah tutup laptop balik. Tapi dipagi Jumaat yang penuh barakah nih meh ler kita mula menulis semula.

Lusuh dah buku aku
Semalam dok belek-belek buku tabung haji nak tengok balance sekali tertengok urusniaga muka surat pertama buku nih. Teringat kenangan lama ngan buku ni. Belum bertukar lagi sejak tahun 2000.  

Dulu masa belajar bila dapat duit PTPTN, aku ada masuk sikit-sikit lam Tabung Haji. Tapi bila tengah kering, habis dikorek duit kat situ. Yang kelakar siap sanggup keluar RM100 jer semata-mata kat Tabung Haji. 

Tabung Haji Shah Alam kat Kompleks PKNS tuh ler selalu muka aku jer kat situ. Bila ingat balik kelakar pulak. Ye lah kan ramai kat Tabung Haji tuh. Nak keluar mesti kat kaunter jer. Tapi nilai RM100 tahun 2000 dulu lain. Macam-macam boleh dapat. Sardin RM0.99 sen pun ada.

Tah camner tetiba rasa macam nak daftar haji so kena lah masukan duit minimum RM1300. Daftar Tahun 2010 n giliran haji tahun 2030. Ada 14 tahun lagi nak menunggu. Phewwww!.

Lepas tuh aku mcm tetiba macam sedar diri nak menabung. Siyes ckp aku memang payah nak menabung. Mula-mula buat pinjaman ASB. Kira aku anggap macam simpanan paksa untuk aku. Kalau tak buat camtu memang sampai kesudah takde menabung.

Lepas tu akhir tahun 2011 aku start menabung dengan RM50 sebulan kat tabung haji n RM50 sebulan kat ASB. Itu jer yang mampu time tuh. Lepas tuh aku stop kat ASB. Aku cuma tumpukan kat tabung haji. 

Bila gaji aku naik jer, aku tambah amaun bulan2 menabung kat tabung haji. Contohnya kalau tahun tuh aku naik RM150, aku tambah menabung bulan2 RM100. So memang tiap-tiap tahun berubah ikut kalau gaji aku naik. Sekarang nih lagi lah bertambah2 sebab kereta aku dah abis bayar hihihi.

Caranya? ada banyak cara nak simpan kat tabung haji kalau tak nak pegi kaunter dia tiap-tiap bulan. Buat potongan gaji ke. Tapi aku simpan melalui internet banking. RM0.50 jer caj setiap kali tranksaksi. 

Alhamdulilah setakat ni aku memang tabah menyimpan. Memang dah set bila gaji jer, yang itu ditolak dulu. 

Insya Allah, next year dah nak start pegi kursus haji. Walaupun aku punya giliran lambat lagi, tapi aku nak merayu starting tahun depan. Orang bujang cam aku kena cari mahram. Giliran mahram pulak nak dekat. Padahal beza daftar cuma setahun jer.

Apa-apa pun ini semua ketentuan-Nya. aku cuma merancang Dia yang menentukan.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.