Skip to main content

Resepi: Honey Mustard Baked Chicken/Ayam Bakar Madu Sos Biji Sawi



Harituh baca paper The Sun ada plak resepi Honey Mustard Baked Chicken nih kan. Plak tuh siap dengan gambar sekali. Mana tak aku terliur. So apa lagi hari sabtu aku try lah masak. Sebelum tuh pagi-pagi lagi lepas Aeon bukak jer aku terus lari pegi sana cari bahan-bahan. So kat sini aku share resepinya:-

Bahan-bahan
2 whole, large chicken thighs with skins (lebih kurang 1 kg)
1 tsp garam
1/2 tsp lada sulah
1/2 tsp serbuk bawang putih (kalau susah nak cari pakai jer bawang putih)
1 tbs minyak zaitun
3 tbs sos mustard
3 tbs madu
1 tbs daun pasli yang telah dicincang (or apa-apa fresh herbs)

Cara-cara
1. Bersihkan ayam dan potong bahagian ayam antara thighs ngan drumstick tuh.
2. Gaulkan ayam dengan minyak zaitun, garam, lada sulah dan serbuk bawang putih.


3. Panaskan oven dalam 180 darjah.
5. Campurkan Sos Mustard, madu dan daun pasli dalam mangkuk.


6. Letakkan ayam yang dah diperap (2) dalam dulang pembakar dan masukkan dalam oven kat tingkat yang paling bawah sekali dan bakar dalam 30 minit.


7. Lepas 30 minit keluarkan ayam dari oven dan tuangkan/sapukan campuran mustard (5) kat atas ayam tuh.


8. Masukkan semula ayam dalam oven dan bakar dalam 15-20 minit lagi.
9. Keluarkan dari oven dan hidangkan!

Selamat mencuba!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.