Skip to main content

Catatan Perjalanan: Shanghai, China Part 2

Sambungan daripada Part 1

Selamat Pagi Shanghai!

Jauh gak rumah abang aku dari Pudong Airport nih. 
Dalam pukul 2.30 baru sampai rumah abg aku & family.
Dah nak masuk 3 tahun diorg dok sini n tahun nih kira tahun last sebelum balik Malaysia semula.
Sampai jer, akak ipar aku sambut siap dengan makanan. Late supper lah lebih kurang.
Anak-anak saudara aku plak dah tidur.

muka kelaparan + ngantuk

Punyalah sejuk betul dalam rumah tuh.
Lantai memang tak boleh pijak ler macam pijak air batu.
Walaupun dah pasang heater tapi tetap sejuk gak.
Nasib baik hidung aku tak buat hal.
Lepas makan2 n borak2 kejap terus tidur sebab dah letih sangat.

Anak2 tuan rumah dengan jajan dari Malaysia

Masa time spring subuh pukul 4 pagi. Pukul 5 pagi dah terang benderang.
So memang awal ler aku bangun. Mata aku ni kalau dah tgk kat luar dah terang automatik terus segar.
Bangun jer anak-anak saudara aku dah bangun. Rindunya ngan diorg.
Kalau korang pernah baca entry blog aku nih masa awal2, aku rajin cerita pasal diorg.
Yang pakai cermin mata gambar kat atas nih mak aku jaga dari dia umur setaun sampai lah 6 tahun n diorg g Shanghai. So aku memang rapat dengan anak-anak saudara aku nih.

Destinasi pertama di Shanghai.

Hari pertama di Shanghai kitorg dibawa ber'picnic' di Shanghai Binjiang Forest Park.
Gigih ler akak ipar aku gorengkan kuey teow, karipap & nugget untuk dibawa ke taman.
Dengan suhu 15-16 darjah celcius picnic kitaorg sgtlah best yer.
Abg aku n Akak ipar aku sewa satu van pelancong untuk bawa kitaorg kemana-mana sepanjang kat Shanghai ni.

Naik tram

Kat Shanghai nih ada banyak Park n kalau hari Ahad memang ramai orang berkelah kat taman-taman nih.
Taman yang kitaorg pergi nih agak jauh dari rumah abg aku iaitu kira-kira 45 minit perjalanan.
Besar taman ini adalah 300 hektar n hanya 120 hektar dibuka kepada orang awam.
Masa kitaorg datang akhir Mac tuh baru nak masuk Spring, so sedihlah kan sebab tengok pokok banyak togel lagi n bunga baru nak berbunga-bunga.
Taman ni nak masuk dikenakan bayaran RMB20 iaitu kira-kira RM10 duit Malaysia.

Picnic tepi sungai kecil jer

tgh kelaparan

Kelakar betul masa picnic nih. Orang2 kat sana semua berhenti tengok kitaorg makan apa.
Lagi satu orang-orang kat sini memang pelik nampak orang pakai tudung.
Mesti tengok kitaorg dari atas sampai bawah.
Mula2 boring gak sebab diorg ni mcam tak pernah nampak orang.
Especially kat area kg sikit. Tapi kalau kat pusat bandar Shanghai
tuh memang tak berapa nak heran sgt.
Sebab ramai expatriate jer.
Kekadang terpikir gak apa yg diorg pikir bila nampak kitaorg
Lagi-lagi masa tuh MH370 baru ilang plak.

Anak-anak saudara aku :)

Pokok masih togel lagi xda daun.
Angin kuat best main layang2


Sambung Part 3 lah plak ek?

Comments

  1. seronoknya jalan2 kan..boleh tengok tempat dan budaya orang sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah seronok sangat dapat tengok tempat orang. kalau saya takde family kat sana memang tak sampai saya kat Shanghai ni

      Delete
  2. wow pengalaman lain dari yang lain sebab ada family kan kat sana..
    jadi extra detail prancangan.. diorang bawak jalan2 kat tempat yang lain daripada tourist spot..
    bestnyaaaa duduk sana.. dahla sejuk memang besh..

    ReplyDelete
  3. diorang memang jakun la hahahhaa.. org muslim kat sana pakai tudung lagi pelik..
    nampak telinga bagai.. ada skali tu masuk kedai nak makan.. diorang tanya kami dengar ke kalo orang cakap sbb pakai tudung tutup tlinga =D tak tau nak gelak ke tidak hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best duduk sana sejuk jer kan tapi kecuali masa summer ler. abg saya ckp lebih panas dari malaysia. pelik tgk orang pakai tudung. tapi macam foreigner lain diorg tak nampak pelik. maybe sbb kita pakai tudung. bila ada org tgk atas bawah terus buat lawak ckp ini mcm Shila Amzah pakai jer ekekeke

      Delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.