Skip to main content

Cerita Raya 2

bawang untuk di goreng

Malam raya tahun ni awesome sgt. Macam last year. Pukul 11 mlm aku dah tidur.
Kalau tak sebelum-sebelum nih tidur sampai 2-3 pagi siapkan juadah, kemas umah & pasang langsir.
Kali nih kemas umah n pasang langsir hari Sabtu dah siap habis.
Kiranya masa tuh rumah aku mmg dah boleh raya sebab serba serbi dah siap ganti.
Tahun nih tak beli langsir baru. Guna tahun2 lepas jer.
Oleh kerana last 2 years aku tukar rel langsir ngan rod kayu so langsir2 aku yg sebelum tukar rod kayu tuh semer langsir banjir ek hihihihi.

~~~~~

Macam biasa kalau bab masa raya nih cuma akak aku n aku jer yg ada kat dapur.
Adik beradik aku yang lain semer masaak sendiri kat umah n datang umah aku pagi raya jer.
Oleh kerana aku ngan akak aku dapat perlepasan khas org pompuan, 
so tenaga kitaorg utk tahun ni sgt luar biasa.
Awal2 pagi2 pukul 6.30 dah pergi pasar cari daging segar & ayam n barang keperluan lain.
Ada barang2 dah cari awal. Tinggal daging segar & ayam jer.
Fuhh punya lah payah nak cari daging segar, berapa pasar cari tak jumpa.
Last2 jumpa kat KIP Mart Tampoi.
20 tahun lalu daging segar RM16 dah dpt. Sekarang 1kg RM28 tuh.
Takpelah setahun sekali kan makan daging segar apa salahnya hihihi.
Balik2 rumah jer siapkan periuk besar nak rebus ketupat n bahan2 untuk lauk ketupat.
Macam biasa kalau Hari Raya Aidilfitiri kitorg masak:-

Ketupat
Kurma Ayam
Rendang Daging
Sambal Goreng Pengantin
Sambal Goreng Tauhu, Tempe & K. Panjang
Lodeh
Yang beli or order:- Ketupat Palas & Lemang (sebab ada akak ipar org Kedah & Perak)
  
Kira meriah ler makanan kat umah aku.

Dua orang 'bangla' angkat meriam karpet

Lepas jer pengumuman raya anak2 saudara aku dtg umah aku sebab diorg nak tidur rumah aku.
Diorg ckp kalau tak tidur umah Atok macam tak raya plak.
Tidurlah nak makcik mu nih pun tak kisah.
Secara tak langsung dapat tenaga buruh nak angkat mana2 yang patut
 & bersihkan periuk masak ketupat tuh kan.

Begitulah cerita malam raya kat umah aku.
Pukul 11 malam dah tutup lampu & tidur sebab masing2 kepenatan siang tadi berhempas pulas siapkan juadah aidilfitri!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.