Resepi: Roti John
Lama betul tak share resepi. Kali nih nak share resepi Roti John buat sendiri kat rumah. Boleh dikatakan kalau ada orang nak datang mesti g supermarket cari bahan-bahan buat Roti John. Lagipun memang laku kalau buat nih.
Bahan-bahan untuk Inti
400 gm daging cincang (selalu guna yang Ramly jer)
2 biji bawang besar (di potong dadu)
4 ulas bawang putih (dicincang halus)
Serbuk kari daging (aku main campak2 jer)
Minyak masak
Lada sulah
Garam dan perasa secukup rasa
Cara-cara
Tumis bawang besar dan bawang putih sampai naik bau. Masukkan daging cincang dan serbuk kari, garam, perasa dan lada sulah secukup rasa. Masak sampai kering airnya macam gambar kat atas.
Pecahkan 2 biji telur dalam mangkuk dan masukkan 2-3 sudu inti (ikut suka nak rasa telur banyak or inti banyak) kedalam telur dan gaul sampai rata. Panaskan kuali tidak melekat (direkemen guna yg nih) dengan majerin or butter dan letakkan inti atas non-stick pan. Letak roti atas inti & telur tuh sampai masak.
Tadaaa siap akhirnya. Aku guna roti hot dog. Kecil dan senang. Untuk sosnya terpulang. Boleh letak sos black pepper, mayonnaise or even cheesy cheese pun boleh. Tapi aku lebih suka makan kosong macam nih. Baru rasa kenikmatan intinya.
Fuhh teringat kenangan makan Roti John kat gerai-gerai sebelah Komtar 28 tahun lalu yang lalu. Dulu masa sebelum Komtar tuh jadi JBCC n Pasar Lama jadi Johor Bahru City Square kat situ macam-macam makanan yang sedap ada jual kat situ. Paling tak boleh lupa Roti John & Yong Tau Fu. Arwah ayah selalu kalau dapat gaji beli Roti John or Yong Tau Fu. Roti John memang original lah takde sapa yg boleh tanding sampai skrg. Mana diorg pegi ek?
Comments
Post a Comment