Skip to main content

Happy Birthday!

Allah selamatkan kamu, Allah selamatkan kamu, Allah selamatkan
Ayip & Zakwan, Allah selamatkan kamu.
Cerita last week. Hehehe buat makan-makan untuk dua orang buah hati aku birthday last week. Sorg lagi buah hati aku birthday dia bulan 8, so dia tumpang sekaki sebab mak & ayah dia tak buat birthday celebration. Tiga-tiga buah hati aku nih next year masuk darjah satu plus sorg lagi buah hati aku, cucu aku pun lahir tahun yang sama (tak dtg cos ada ujian kat sekolah rendah). Selalu Mat Ayip sambut sorg tapi Zakwan dah balik dari Shanghai so boleh lah celebrate sama.

kejap jer dah besar budak2 nih
Diorg berdua nih lahir tak banyak beza. 3 hari jer. So memang selalu celebrate sama but last 2 years si Zakwan nih dok kat Shanghai so selalu celebrate guna Skype jer. Hehehe. Hari tuh akak aku masak Nasi Arab & Spaghetti Bolognese. Dah lama tak buat makan-makan reramai mcm nih. Lagi best bila akak aku yang kat Shah Alam baru balik haji pun datang sama.

Dpt barang nak sekolah jer
Semua anak saudara aku limitnya sampai umur 6 tahun jer celebrate birthday. Lepas tuh no more birthday2 party nih kecuali kalau mak or ayah dia sendiri nak buat ler. Dapat hadiah pun sama. Sampai umur 6 tahun jer aku bagi. Lepas tuh memang dah takdelah. This year aku amik keputusan bagi hadiah barang sekolah jer ler n kebanyakkan yang lain pun bagi sama jugak. Macam ayip dapat 3 jenis pensel warna. Tapi budak darjah 1 nih kejap jer dah jahanam. Kira pensel warna tuh stok setaun ye dik.

Yang nih utk kengkawan ayip kat tadika
Gigih tolong akak aku masak nasi lemak pagi2 buta
2 kek sekali!
Birthday kat Tadika Mat Ayip plak kitaorg masak nasi lemak untuk kengkawan n cikgu2 Mat Ayip. Actually aku nak tempah nasi lemak jer. Sekali boleh plak pakcik nasi lemak tuh ckp dia tak meniaga hari tuh. Alahaiiii rasa mcm nak nangis jer sebab haritu rasa sakit hati ngan orang yang aku nak tempah kek ayip tuh tak abis lagi (ikutkan hati nak jer aku paste blog dia kat sini). Last-last bincang ngan akak aku kitaorg amik keputusan masak sendiri jer lah. 
Lagipun mcm lah tak biasa masak2 nih kan?? 

Untuk buah-buah hati aku selamat menempuh alam persekolahan tahun depan.

Tahun depan nak dapat buah hati baru! Yeay!

Comments

  1. wah, seronoknya..banyak hadiah dapat..untung la mereka kan..siap sambut ditadika lagi..selamat ulangtahun ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasihhh. Happy dia dpt celebrate kat tadika

      Delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.