Skip to main content

Hati Tisu

Hati aku ni sebiji macam tisu. Sangat beremosi. Tak boleh tengok yang sedih-sedih mesti dah berderai air mata. Tak tahulah kenapa sejak dah masuk umur 30-an nih air mata mudah sangat tumpah. Baca berita pasal sedih-sedih pun boleh bergetar suara macam sebak gitu. Sebab tuh aku tak suka baca berita bagitau kat orang, nanti keluar suara macam orang nak nangis. Lagi lah kat Facebook tuh macam-macam cerita ada.  Especially yang sedih tuh memang dah bergenang air mata aku. 

Lagi satu aku tak boleh tengok orang tua masih berkerja. Pernah masa aku drive nampak satu pakcik tengah kayuh basikal, Ya Allah payahnya dia nak kayuh basikal. Sedih betul. Terus nangis aku time tu. Baru-baru ni aku pergi servis kereta, malas nak tunggu kat situ, aku tahan teksi nak pegi office habiskan kerja-kerja yang tertunggak. Kebetulan teksi yang aku naik pakcik yang dalam lingkungan umur 70-an. Sebaknya aku tengok pakcik tuh. Dah lah nak iras-iras arwah ayah aku. Dalam usia dia macam tuh masih lagi mencari rezeki.

Majlis Konvo kakak aku kat UPM tahun 1992.
Budak 2 orang tuh anak-anak saudara aku, yang rambut kembang tu dah
jadi Doktor n adik dia pulak Arkitek.
Family aku cakap kalau hati tisu ni ikut arwah ayah aku (gambar pakai baju batik). Kalau cakap suara sebak tuh memang serupa dengan arwah ayah aku. Cepat sedih. Haritu masa abang aku (dalam gambar baju putih) datang umah aku dengan family dia, bila balik suara aku boleh pulak bergetar sebak. Sebiji macam arwah ayah aku.

Rindu sangat-sangat kat arwah ayah aku, Kadang-kadang bila kumpul adik beradik borak cerita-cerita lama, rasa sebak jer kat dada ni. Puasa pun nak dekat. So bila time-time mcm nih nostalgia-nostalgia lama pun mucul dalam otak nih. Masa 1st year arwah tinggalkan kitaorg, memang tak masak makanan fav. arwah, rasa sebak je time tuh. Sedihnya, terigt masa puasa zaman kanak-kanak masa arwah ada lagi.

Mataku berkaca lagi...

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.