Skip to main content

Resepi: Baked Potato

Cerita lama nih. Baru nak post sini. Kat Facebook kan banyak post pasal resepi-resepi or idea-idea mudah untuk memasak kan. Ada satu hari tuh aku ternampak pasal post kentang bakar. Aku memang ada post tahun 2010 resepi kentang bakar aku n merupakan post nombor 1 dalam all time page views dengan views sebanyak 21,257. Tapi yang tuh aku buat stail lain. 

Kat facebook tuh gambar jer aku olah sendiri.
Baked Potato nih aku slice tapi tak sampai habis. Bawah tuh kena cucuk dengan lidi so kita tau had untuk slice supaya tak terputus kentang tuh. Antara celah-celah kentang tuh, aku letak isi ketam. Tak tau nak letak apa n dalam fridge cuma ada isi ketam je. Selang selikan dgn keju. Cari keju Cheddar tak jumpa. Pasraya kecik tak jual. Yang ada keju slice tuh. Guna keju tuh. Sebelum tuh letak olive oil kat kentang-kentang tuh. Last sekali letak mayo. Lepas tuh bakar sampai masak. Berapa lama, berapa panas tuh aku main hentam je. Ini nama nya masa-masak semborono. hahahha

Yang ni pulak Potato Pocket dapat resepi dalam Website New York Times
Oleh kerana bahan tak cukup, aku main guna je apa yang ada kat dalam fridge aku. Resepi sebenar siap pakai isi ketam yang betul. Aku guna isi ketam yang dah proses. Hahaha. Sebelum tuh dia lumur dengan olive oil dan garam. Lepas tuh bakar dalam 180 darjah selama 45 minit or bakar sampai masak. Lepas dah masak, koyak kan sikit kulit n korek isinya. Isinya digaul dengan bahan-bahan yang kita suka n letak lah keju cheddar n bakar semula dalam 20 minit n siap!

Kentang perlu digosok n dicuci hilangkan
tanah-tanah
Tapi kentang ni ada banyak jenis. Nak buat baked potato lebih baik gunakan kentang jenis russets. Kentang ni agak mahal sikit n sesuai kalau nak buat mashed potato.

kena lumur dgn minyak zaitun sebelum masuk oven

Selamat mencuba!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.