Skip to main content

Cerita Raya

Ke laut diet aku!
Raya dah nak abis baru nak keluar post pasal raya tahun nih. Cerita raya aku tahun ni nak start pasal juadah raya. Tahun ni agak stress masak untuk raya. Nak jadi cerita Allah dah bagi aku cuti awal so aku kena buat kerja sorang. Sorang ok. Akak aku tahun ni tak tahu lah kena sawan tidur kot. Kejap-kejap tidur. Pegi solat Zohor lepas tu tidur. Bangun masa dah nak Asar. Itu pun duk relax lagi. Arghh geram. So aku kena sediakan bahan-bahan untuk juadah raya. Nasib baik anak saudara aku ada so dia dah sediakan periuk n dapur untuk masak ketupat.

makcik dia ke laut mengayam ketupat
Seawal jam 6 pagi aku dah keluar pegi pasar dgn akak aku. Nasib baik pasar belum ramai orang. Senang sikit nak belanja. Lepas tuh pegi rumah akak aku kat Taman Kenanga amik ketupat yg siap dianyam. Upah anak-anak saudara aku anyam ketupat. Balik rumah dah pukul 8.30 pagi. Bersilat sorang-sorang kat dapur sediakan bahan-bahan untuk memasak. Bersihkan ayam, potong daging, kupas n potong bawang, gunting lada kering, bersihkan sayur, goreng bahan-bahan untuk sambal goreng n macam-macam dari pukul 10 pagi sampai 11 malam. Last-last akak aku datang sengeh-sengeh cakap dah siap boleh tidur. Esok pagi dia masak semua. Phewwwww!

Juadah raya rumah aku tahun ni:-

Ketupat Nasi
Ketupat Palas (beli aje dah siap)
Kurma Ayam
Rendang Daging
Sambal Goreng Pengantin (yg ni paling leceh tapi paling sedap)
Sayur Lodeh
Sambal Telur Puyoh

Alhamdulilah tahun nih licin juadah raya aku. Ketupat pun terus habis raya pertama. Tiada pembaziran berlaku tahun ni.

Ketupat Palas & Rendang Daging

Kenangan buruk makan ketupat palas sebelum tidur. Alhamdulilah umur aku masih panjang. Tercekik muntah sendiri ketika tidur akibat makan ketupat palas. So lepas nih aku jangan gatal-gatal nak makan pulut waktu malam ye. Kena ingatkan diri sendiri!

Comments

  1. ida..menu raya ko bias wat aku ngences wooo..lbh2 lgi sambal goreng..seb baik turn ry jhr dpt le makan puas2..

    ReplyDelete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…