Skip to main content

Resepi: Sambal Goreng Pengantin

juadah wajib ada tiap2 hari raya
Nama je pengantin. tapi lebih pada hidangan hari raya nih. sebelum tuh actually aku tak berapa sihat. cuaca yg kejap hujan kejap panas ditambah plak kat umah aku nih 2 org yg kena selsema apa lagi terjangkitlah kat aku sekali yg lemah antibodi nih. tapi kali nih takdelah teruk sgt sbb aku da amik langkah2 awal masa mula2 dpt tanda nak kena selsema nih. cuma harap tak sampai batuk lah. sbb aku tak larat betul nak menghadap batuk nih. dgn ilang suara lagi. adehhhh payah nak g public tau. so camner esok ada yg dah cuti ke? budak2 sekolah esok cuti. wahh bestlah. yg aku nih tak esok balik pukul berapa lah agaknya kan. dah lah ada kerja urgent. kompem balik lmbt esok. malam raya balik lambat??? oh tidakkkkkkk. sempena hari raya aidiladha nih aku nak share satu resepi yg mmg tiap2 tahun tak pernah miss. tak kira lah raya puasa ke or raya haji ke. tapi kan malangnya raya haji tahun nih aku mmg tak buat sambal goreng nih sbb akak aku tak larat buat sorg2. yelah aku kan keje. so kena minta belas kasihan akak2 aku yg lain utk sambal goreng nih. apa2 pun selamat mencuba!

Bahan-bahan
1/2kg Hati lembu – goreng 
1/2kg Paru lembu – goreng 
1/2kg Daging lembu – goreng 
1/2 Udang – goreng 
1/2kg Bawang goreng
250gm Bawang putih goreng
Lada kering potong halus2 (ikut suka pedas)
Lada basah dipotong2 (pun ikut suka kepedasan)
Air belacan
Air asam jawa
Santan
Air rebusan daging
Air gorengan udang
Lengkuas 
Serai

Cara-cara
Air rebusan, air belacan & air asam jawa, lengkuas, serai di didihkan
Agak2 dah nak kering masukan hati, paru, daging, udang, bawang goreng, bawang putih, lada lering, lada basah, santan, gara & perasa yg dibenarkan (aku guna ajinamoto hihihi).
Masak sampai kering

Comments

  1. terliurnye saya tengok gambar ni! :)

    ReplyDelete
  2. semoga berkekalan jodohnya...jom semarak cinta di Galeri Malam Pertama Cameron Highlands hanya di MARDI Station CH

    ReplyDelete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.