Skip to main content

Kejap jer

Kejap jer sekolah dah start balik kan? rasanya baru jer budak-budak nih mula cuti. Sebulan lebih rasa macam seminggu jer. Baru jer nak rasa nak pegi kerja jalan clear. Sekarang dah bz balik ler. Time cuti sekolah kalau aku keluar pagi-pagi time hantar mak aku gi Dialysis, memang tak banyak kereta. Traffic light pun kejap jer dah hijau sebab kiri kanan takde kereta (traffic light ada sensor). Tapi sekarang ni kalau keluar pukul 6 pagi dah busy n banyak kereta. Subuh plak dah lambat kat JB 5.49  pagi kot skrg nih. So memang keluar rumah dah pukul 6.10 minit pagi ler.

Aku dok perati kat Malaysia nih kita start hari kita sangat awal kan? Pukul 6 pagi jalan dah start busy. Keluar lewat lepas 6.20 pagi memang confirm jumpa jem cos parents nak antar anak g sekolah. Keluar lepas 7 pagi pun jem lagi lah. Ingatkan keluar lepas 7.30 pagi boleh lega sikit. Tapi nan hado ye tetap jem.
Hari-hari kena ngadap
Area rumah aku nih dulu masa mula-mula duduk sini 10 tahun yang lalu tak berapa nak bz lagi. Keluar rumah 7.30 pagi, 8.15 pagi dah sampai office. Time tuh lagi lah. Aku duduk lagi jauh dari rumah skrg. Kat Taman Pulai Indah nun jauh sana. Masa tuh rumah yg skrg nih duduk lom siap lagi. Flyover Jalan JB - Pontian/Jalan Skudai pun lom ada lagi. Traffic light banyak gila sepanjang jalan JB-Pontian. Still boleh sampai on time. Tapi skrg jalan JB-Pontian yang kiri kanan kelapa sawit n getah dah ganti taman-taman perumahan. Sebab tuh bz.

Haritu g kerja tak bawak kereta cos bwk kereta akak aku hantar servis, balik akak aku amik ajak jalan2 alternatif selain jalan skudai. Aku ckp tak caya jalan mana-mana pun jem lah kak. Makin sesak. Kiranya kalau orang johor yg keje KL konon ckp nak balik keje JB sbb nak lari daripada jalan jem, jangan mimpi lah yer. Abang aku pun dah lari dok Alor Setar dah. Tenang katanya duduk disana.

Tak sabar tunggu exit Bandar Pulai Jaya - Lebuhraya 2nd link siap. Kalau siap, 15 minit boleh sampai opis or balik rumah berbanding sekarang 45 minit - 1 jam. Cuma tak syoknya tol RM3.90 pergi je ye. Kalau pegi balik dah RM7.80. Gilo eh!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…