Skip to main content

Resepi: Botok-botok Johor


Botok-botok antara makanan kegemaran aku. mmg susah lah nak jumpa botok-botok yang sodap. eh tapi korg tau tak apa tuh botok-botok. Botok-botok nih salah satu makanan kegemaran orang-orang Johor. makan time panas2 ngan nasi panas perghhhh sodap. tapi kena tgk jugak kalau botok-botok nih dibuat dgn ikan tengiri segar n ulam2 yg segar n rempah yg betul mmg gerenti sodap lah. aku selalu beli botok2 nih kat pasar tani. tapi skrg nih org tuh tak jual plak. arituh kemas2 barang boleh jumpa plak resepi botok-botok nih yg aku dapat dari johor tourism.

Bahan-bahan
2 ekor ikan tenggiri
8 ulas bawang merah (tumbuk)
4 ulas bawang putih (tumbuk)
2 halia muda (tumbuk)
1 sudu teh jintan manis (sangai & kisar)
1 sudu teh jintan putih (sangai & kisar)
1 sudu teh ketumbar (sangai & kisar)
2 biji buah keras (kisar)
1/2 cawan asam jawa
1 atau 2 sudu besar lada kisar
(bahan2 rempah ini boleh diganti dgn rempah kari ikan)
daun pucuk ubi
daun kaduk
daup pokok teh
daun sekentut
daun tengek burung
pucuk labu, pucuk betik
daun pisang (untuk membungkus)
(boleh tambah ulam yg lain tapi pucuk ubi adalah bahan utama. ulam2 dihiris halus)

Cara-cara:
Ikan boleh digoreng dahulu or tidak perlu digoreng (sedap kalau tak goreng)
tumiskan bahan2 yg ditumbuk sehingga garing serta lada kisar dan apabila naik bau, masukkan rempah yang sudah dikisar.
tumis hingga separuh garing kemudian masukkan sedikit air asam jawa, garam, serbuk perasa & gula (ikut rasa. masak hingga naik minyak dan sederhana kering.
layukan daun pisang
letak ulam2 atas daun pisang n letakkan sedikit kuah atas ulam2. letak ikan atasnya dan tutup ikan dengan kuah. letak ulam2 atas kuah yg ditutup ikan dan bungkus daun pisang.
panaskan kukus dan kukuskan ikan yang telah dibungkus sampai masak.

Selamat mencuba!


Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.