Catatan Perjalanan: Shanghai, China Part 8

Sambungan dari Part 7

wahhhh Satay Kambing, Ayam & Sotong versi Shanghai!

Lepas puas cari barang-barang cenderamata untuk sedara mara n kengkawan kat Malaysia, kitaorg pun pegi ler mencari restoran makanan halal. Dah lapar katanya. Dah pukul 2 petang baru nak lunch sebab khayal kat pasar borong kat Old City tuh. Actually tak susah nak cari makanan halal kat Shanghai nih. Nak cari Chinese style ada or nak cari Arab style pun ada. Mediterranean style pun ada. Cuma Malaysian style jer tak jumpa. Ada kot tapi dah alang-alang kat sini kita cari lah yang lain style. Sebab Malaysian style boleh masak sendiri kat umah abang aku hihihi.

Restoran kecik jer nih
Jalan depan Restoran. Baru habis winter n permulaan spring. Pokok pun masih gondol lagi.
Cer bayangkan kalau pokok nih berdaun. Mesti lawa gila kan.

Simon, jurupandu tidak bertauliah kitorg bawaklah kat Restoran makanan halal dekat-dekat ngan Old City nih. Makanan kat restoran-restoran kecil nih tak mahal sangat harganya dalam lingkungan RM5-RM10 bergantung kepada menu kita. Macam satay kambing, ayam & sotong tuh tak silap aku duit RM1-RM2 secucuk. Kat Shanghai memang famous ngan makanan cucuk-cucuk macam satay nih. Kesedapanya adalah bergantung kepada tempat. Restoran yang aku makan nih biasa-biasa jer. Restoran yang sebelum nih lagi sedap hingga menjilat jari (terbanyang-bayang dah ni). Meh tengok sendiri menu yang kitaorg pilih utk lunch haritu:-

Menu akak aku, Kambing Masak Kicap & Sup kosong berserta Nasi Putih.
Masak ko makan nasi ngan chopstick!
Kasi besar sikit kambing masak kicap nih. Bau kambing memang terserlah! Sedap gila ko.
Especially tang lemak tuh or org panggil tetel.
Menu bersama. Satay Ayam, Kambing & Sotong. Nyum! Nyum!
Menu aku & anak saudara lelaki aku. Nasi Goreng Shanghai, China.
Tak sedap. Tawar hebeh. Nyosal den order menu nih!

Kat Restoran kecik-kecik kat Shanghai nih memang takde sudu ek. Kalau nak makan mee ke kena lah pakai chopstick or sudu kat atas tuh. Masak ler kalau tak reti ekekek (gelak jahat kat akak aku). Makan kat sini so-so jer kecuali kambing kicap tuh jer yang sedap. Menu anak saudara perempuan aku plak Mee tarik. Tapi dia ckp tak sedap macam mee tarik yang kitaorg makan kat depan Korean Mall tuh. Aku plak tak abis makan Nasi Goreng tuh. Dah lah portion dia banyak sangat. Pastu tak sedap lak tuh. Tak letak ajinamoto kot ekekekek. Kalau tau order kambing kicap makan ngan nasi putih jer. Lagi sedap. Tapi masak ler pening-pening lalat lepas tuh. 

Budak yang menyahut cabaran 50 Yuan kalau dapat habiskan
Nasi Goreng dan Satay ayam tuh. Lagi satu bukti sbb nanti kena dakwa
ngan mak dia kat Malaysia tak bagi makan

Oklah, sekian sahaja entry aku kali ini. Sambung di Part 9 ek.


Comments

  1. aaaargh terseksa tengok makanan..
    aaaaarh... apekah dugaan ini.. jom pergi china lagi.. jom jom..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tabung Haji