Skip to main content

Catatan Perjalanan: Shanghai, China Part 8

Sambungan dari Part 7

wahhhh Satay Kambing, Ayam & Sotong versi Shanghai!

Lepas puas cari barang-barang cenderamata untuk sedara mara n kengkawan kat Malaysia, kitaorg pun pegi ler mencari restoran makanan halal. Dah lapar katanya. Dah pukul 2 petang baru nak lunch sebab khayal kat pasar borong kat Old City tuh. Actually tak susah nak cari makanan halal kat Shanghai nih. Nak cari Chinese style ada or nak cari Arab style pun ada. Mediterranean style pun ada. Cuma Malaysian style jer tak jumpa. Ada kot tapi dah alang-alang kat sini kita cari lah yang lain style. Sebab Malaysian style boleh masak sendiri kat umah abang aku hihihi.

Restoran kecik jer nih
Jalan depan Restoran. Baru habis winter n permulaan spring. Pokok pun masih gondol lagi.
Cer bayangkan kalau pokok nih berdaun. Mesti lawa gila kan.

Simon, jurupandu tidak bertauliah kitorg bawaklah kat Restoran makanan halal dekat-dekat ngan Old City nih. Makanan kat restoran-restoran kecil nih tak mahal sangat harganya dalam lingkungan RM5-RM10 bergantung kepada menu kita. Macam satay kambing, ayam & sotong tuh tak silap aku duit RM1-RM2 secucuk. Kat Shanghai memang famous ngan makanan cucuk-cucuk macam satay nih. Kesedapanya adalah bergantung kepada tempat. Restoran yang aku makan nih biasa-biasa jer. Restoran yang sebelum nih lagi sedap hingga menjilat jari (terbanyang-bayang dah ni). Meh tengok sendiri menu yang kitaorg pilih utk lunch haritu:-

Menu akak aku, Kambing Masak Kicap & Sup kosong berserta Nasi Putih.
Masak ko makan nasi ngan chopstick!
Kasi besar sikit kambing masak kicap nih. Bau kambing memang terserlah! Sedap gila ko.
Especially tang lemak tuh or org panggil tetel.
Menu bersama. Satay Ayam, Kambing & Sotong. Nyum! Nyum!
Menu aku & anak saudara lelaki aku. Nasi Goreng Shanghai, China.
Tak sedap. Tawar hebeh. Nyosal den order menu nih!

Kat Restoran kecik-kecik kat Shanghai nih memang takde sudu ek. Kalau nak makan mee ke kena lah pakai chopstick or sudu kat atas tuh. Masak ler kalau tak reti ekekek (gelak jahat kat akak aku). Makan kat sini so-so jer kecuali kambing kicap tuh jer yang sedap. Menu anak saudara perempuan aku plak Mee tarik. Tapi dia ckp tak sedap macam mee tarik yang kitaorg makan kat depan Korean Mall tuh. Aku plak tak abis makan Nasi Goreng tuh. Dah lah portion dia banyak sangat. Pastu tak sedap lak tuh. Tak letak ajinamoto kot ekekekek. Kalau tau order kambing kicap makan ngan nasi putih jer. Lagi sedap. Tapi masak ler pening-pening lalat lepas tuh. 

Budak yang menyahut cabaran 50 Yuan kalau dapat habiskan
Nasi Goreng dan Satay ayam tuh. Lagi satu bukti sbb nanti kena dakwa
ngan mak dia kat Malaysia tak bagi makan

Oklah, sekian sahaja entry aku kali ini. Sambung di Part 9 ek.


Comments

  1. aaaargh terseksa tengok makanan..
    aaaaarh... apekah dugaan ini.. jom pergi china lagi.. jom jom..

    ReplyDelete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.