Resepi: Sambal Kupang

Sambal Kupang
Dah lama dah masak benda nih. sempat snap gambar jer tapi tak sempat nak post kat sini. heheh. kupang nih siap dihidang atas pinggan ala vintage gitu. vintage ko kata ek? cuba ko balik kg ada tak korg jumpa pinggan or piring mcm nih. sangat nostalgia gitu tau. hehe. makan kat atas pinggan nih pun rasa mcm sodap jer. uwaa terigt memori masa kat kg. 

Bahan-bahan:-
- 2kg kupang segar (rebus dan buang kulitnya)
- cili boh or lada kering yg telah dikisar. (kuantiti ikut kepedasan korg. kalau aku aku letak dalam 4-5 sudu makan)
- 6 ulas bawang merah, 4 ulas bawang putih, sedikit halia, sedikit belacan (ikut suka kuantiti ada org tak suka letak bawang sgt n ada org suka letak byk2 bawang)<< bahan2 nih dikisar
- 1 biji bawang besar dihiris
- 1 batang serai dititik
- garam n gula secukup rasa

cara2nya 
tumis cili boh or lada kering ngan bawang yg telah dikisar. tumis sampai naik baunya n masukkan serai. pastu tumis sampai sambal tuh dah tukar kaler merah mcm kat atas tuh. masukkan garam n gula secukup rasa. gula tuh takyah lah msk byk sgt sbb kalau kupang fresh mmg dah ada manis kupang nih. last sekali masukkan kupang n siap!

sodap makan ngan nasi panas takpun ngan nasi lomak. simple jer masak nih. lagi simple kalau korg jenis rajin yg suka simpan lada kering n bawang2 yg dah siap dikisar untuk stok seminggu. masak apa2 pun simple kalau stok nih mmg dah tersedia dalam peti ais masing2 hehehe

Comments