Skip to main content

Makan-makan: Birthday Mak

happy birthday Mak! ini aje yg mampu heeee
Semalam baru sempat buat makan-makan besday mak aku nih. so aku n akak aku jemputlah abg2 n akak2 aku yg lain join sama makan2 besday nih. actually kitarog jarang sgt celebrate birthday mak aku. bukan tak igt ke apa. tapi tarikh birthday yg dalam kad pengenalan tuh bukan betul. tuh tarikh cabutan je. sbbnya arwah atuk aku dulu lmbt daftar sbb masa tuh jepun baru je attack malaya. arwah atuk aku cuma igt tahun aje. sama ngan arwah ayah aku. dia pun tarikh cabutan. and actually tahun yg dia lahir n tahun kad pengenalan adalah berbeza. lahir plak tahun 20-an so paham2 jelah. lagipun arwah tok mak aku dulu sorg balu. tok bak aku meninggal masa arwah ayah aku dalam perut mak dia lagi. so time dulu2 masa arwah ayah aku ada lagi kitaorg suka celebrate anniversary mak n ayah aku. sbb tak tau besday real bila kan. but now dia takde selalu celebrate masa hari ibu jelah. tapi tahun nih sbb tahun dia umur 70 tahun kan so tuh yg nak buat makan2 sikit. n rasanya nak stick jer lah tiap2 tahun bulan oktober celebrate sesuatu walaupun tarikh tuh bukan tarikh yg real. 

makan2 yg sempoi sbb yg dtg pun org2 yg sempoi :)
Semua makanan tuh akak aku n aku yg masak. siap masak ala2 masterchef lagi. yg jadi ketua chef nya mak aku hahahaha. masak byk2 lauk tapi bagi 3 jam siap. sudahnya dekat 4 jam gak lah siap. kitaorg masak pulut kuning, nasi arab, ayam bakar, kari daging, sambal udang n telur, sos keledek n tomato salsa. alhamdulilah kenyang semalam heheheeheh

budak 2 org yg sibuk. mcm birthday dia jer plak
Lepas nih masak2 raya haji plak. yesssss aku keje khamis sebelum raya haji tuh. wakakakak nampak sgt pemalasnya nak masak kan. letih masak2 nih. nasib baik raya haji nih mmg tak buat sambal goreng yg leceh lagi melecehkan itu!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.