Skip to main content

Bila rajin aku datang....

Ketam masak Lemak Nenas *slurpppp*
Lama gila aku nak post benda nih. tapi tak menyempat2. padahal da separuh jalan aku tulis pastu terhenti.  sekarang nih hari2 aku balik pukul 7 malam. office hour abis pukul 5.30 tapi kekadang tuh kul 6.15 baru keluar dari opis. kalau nasib baik dapatlah kuar pukul 6. letih betul skrg nih. bila malam jer aku dah kepenatan. tertidur! ok enough membebel. sambung cerita yang tertanggu nih. lepas jer aku balik dari recording game show kat klang 2 minggu lepas, dalam2 kepenatan tuh boleh plak aku bangun pagi2 cari breakfast. Selalunya lepas subuh aku belayar balik n dalam pukul 9 lebih baru cari breakfast. tapi tah camner aku boleh plak pukul 7 lebih aku dah bangun g kedai. hajat kat ati nak test roti canai tepi jalan yg baru bukak tuh tapi tgk org berderet2 beratur nak beli harusslah simpan dulu hajat tuh. try minggu nih plak ye.  oleh kerana aku maleh nak kuar2 lagi so aku teruslah pegi beli kedai beli barang2 utk masak harituh. best plak pegi kedai pagi2 nih. takde org. tak payah aku beratur2 nak membayarnya. bila tgk kat tong2 putih kedai tuh sekali nampak:-

Ketam!
Sejak kedai nih bukak kat umah aku, aku dah tak g Kipmart (tempat shopping barang basah yg popular kat JB) dah sbb kedai nih macam2 ada. ayam yg dijual pun murah n fresh. lagi ayam tuh datang dari pusat bersepadu 3P kat Plentong tuh. so mmg dijamin halal n bersih! so kat kedai tuh mula lah aku mengarang2 nak masak apa. akak aku plak dia ada ko-ko kat sekolah so mmg tugas aku ler memasak utk haritu. bila dah rajin jadilah ketam masak lemak nenas n menu2 lain kat bawah nih:-


tauhu jepun
kerang rebus
sambal belacan
ayam yang diperap
siap digoreng!
Hujung minggu nih harus pikir menu yg sodap2 yer. igt nak wat makan2 secara kecil-kecilan sempena birthday mak aku. cheese kek secret recipe pun best gak kan? hehehe

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…