Skip to main content

Malas! Malas! n Malas

Tahun 2013 dimulakan dengan perkataan malas? patut ke? camna lah nak capai azam tahun nih. Lepas sakit last week terus macam satu perangai malas datang. Yelah time sakit-sakit pergi kerja. Tgh demam n sakit2 sendi plus hidung sakit, bersin tak berhenti, sakit tekak nak batuk ko kena kerja? Duduk kat opis yang sejuk itu dari pukul 8 pagi sampai 6 petang. Balik rumah dah penat n pukul 10 malam dah belayar. 

Kalau orang lain mesti dah amik mc. Tapi aku gagah jugak pegi kerja ngan sakit-sakit sendi mengenangkan ada submission yang patut dibuat. Mak aku cakap aku sayang sangat boss aku. Sebab tuh tak cuti. Sayang lah sangat! Nak MC pun payah. Lagi satu dah mmg perangai aku mmg tak suka amik mc. Sebabnya dah lah tak boleh claim kalau sakit mmg kena tanggung sendiri. Lepas tuh aku rasa macam membazir je pegi klinik dengar doktor-doktor membebel. N lagi satu aku mmg jenis orang yang payah nak makan ubat. Cuma kalau aku dah ada tanda-tanda selsema aku mmg cepat2 amik ubat selsema. Dalam banyak2 sakit aku paling tak suka selsema sebab aku boleh bersin 20x dalam seminit. 

Bila dah sakit2 kena kerja so mmg cepat letih. Jadinya mmg waktu belayar tuh lebih awal lah. Ada sekali aku masuk bilik terus tidur. Tapi aku masih ingat sebelum tidur aku ada on lampu meja. Tapi bila aku terbangun dalam pukul 3 pagi aku tgk bilik aku gelap tapi kipas jalan. So mmg ada letrik lah. Masa tuh dah pikir macam2 lah sapa lah yang tutup lampu bilik aku nih. Pintu bilik berkunci n pintu bilik air pun berkunci so mmg takde orang boleh masuk bilik aku dari bilik sebelah lalu bilik air. So dgn beraninya aku on lampu bilik n try on lampu meja aku. Sekali mentol sudah rosak daaaaaa. Buat saspen jer. Terus tak boleh tidur sampai pagi sebab mata aku dah 'segar'.

So macam tuh lah life aku skrg. 2013 yang malas apa nak jadi. Padahal last month merangkap last year hari2 boleh post 1 hari 1 cerita. Skrg? *nguap* ngantuk dah hihihihi

eh baru pukul 8.35 mlm lah

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…