Skip to main content

Jumaat Penghulu segala hari

Benci tull time balik!

Dah 5 bulan Johor tukar balik cuti weekend ke hari Jumaat/Sabtu.
Tak pernah aku dapat rasa cuti Jumaat/Sabtu.
Masa sekolah dulu cuti weekend Jumaat/Sabtu, tapi sekolah aku tak ikut.
Sekolah separa gomen lah katakan.
Dah keje igt dpt lah rasa tapi company aku takmo ikut plak.
So kena lah keje Jumaat n cuti Ahad.

Mula-mula kekok gak.
Sebab kalau hari Jumaat nak g keje jer tgk akak aku tengah berlingkar depan tv pepagi buta tengok drama Korea yg dah direkod.
Masa tuh geram betull. Memang tahap tak nak g keje tuh boleh dikatakan 100% lah.
Tapi paling best bila g keje hari Jumaat jalan selapang-lapangnya.
Selalu kalau hari biasa nak sampai opis 1 jam n kalau jem luar biasa boleh jadi sejam lebih.
Tapi hari Jumaat 20 minit jer dah sampai.
Sama lah time balik kalau hari Khamis ngan Jumaat tuh 20/30 minit dah sampai rumah.
Hari Khamis time balik jalan lapang sebab orang yg amik cuti hari Jumaat opis hour habis pukul 3.30 petang ya. Diigtkan sekali lagi 3.30 petang. Haishhhh jeles betul aku!

Sekarang nih kiranya aku dah boleh adjust ngan jadual semua orang.
Cuma bonding time ngan family aku, hari sabtu jer lah.
Itu pun kalau akak aku n anak2 saudara aku takde sekolah ganti.
Lagi satu kalau dulu nak g Pasar Tani hari ahad pukul 9 pagi baru keluar.
Sekarang nih pukul 7.45 aku dah redah Pasar Tani.
Sebab tiap2 pagi aku kena antar mat ayip pegi sekolah 7.30 pagi.
N paling best takde sapa kacau aku nak tengok cerita omputih pagi Ahad ekekekeek.

So takyah lah tukar2 cuti lagi. Sebab dgr kabar2 angin nak tukar balik.
Rasa mcm no sense plak kan. Mau kena gelak ngan orang.
Kalau nak tukar cuti, wajibkan pihak yang takmo ikut cuti hari Jumaat tuh.
Baru betul.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.