Skip to main content

Kempunan Kenny Rogers

Fuhh hari ni memang betul-betul menguji kesabaran aku.

Tadi pagi aku pegi AEON Bukit Indah. Sajer jer temankan akak aku cari hadiah hari guru kat Daiso untuk kengkawan dia n cikgu-cikgi mat ayip.

Ramai orang betul AEON Bukit Indah tuh. Public holiday lah katakan. Plak tuh public holiday sama ngan Singapore so memang sesak ler. Lepas jer kat situ akak aku ajak makan kat Kenny Rogers. Aku pun ok jer sebab dah lama tak makan.

Mula-mula tuh dah bagi menu nak amik order pun dah amik masa 10 minit. Lepas amik order nak dekat 30 minit tak dpt2 lagi. At least kalau lmbt main coursenya bagi lah air dulu ke. Tapi haram air pun tak sampai lagi. Tekak dah haus dah nih. Siap rasa macam nak kansel order jer n pergi makan kat Secret Recipes berdepan ngan Kenny Rogers tuh sebab tengok orang kat Secret Recipes baru sampai dah dpt makanan dia.

Lepas 30 minit dtglah 1 set 1/4 chicken n 1 set chicken hotdog utk akak n anak saudara aku. Aku pun tunggu lah set aku. Aku order 1/4 chicken set tuh jugak. Pastu panggil sorg waiter nih tanya pasal ayam aku. Dia pun ckp ok2. Tapi tunggu punya tunggu tak sampai-sampai lagi gak. Akak aku n anak saudara aku dah habis makan. Dari aku lapar sampai kenyang sebab marah punya pasal. Aku ckp ngan akak aku dah jom bayar n balik. Kalau ayam aku sampai time tuh aku memang ckp aku tak nak.

Bila sampai kaunter nak bayar aku n akak aku pun tengok bill ler nak tengok dia kira tak ayam aku. Sekali memang takde dalam bill. Hantu betul! beria amik order aku tadi. Apa kejadahnya aku siap tunjuk 3 side dishes untuk set aku tuh kat dia. Abih apa yang dia tulis??

Lepas tuh akak aku pun ckp lah kenapa tak bagi apa yang kita org order. awak tahu tak apa yang awak tulis. Dia senyap ngan muka masam mencuka. Lepas tuh ckp lagi kalau tak pasti apa yang diorder tuh tanya lah balik. Bila kitaorang tanya tadi ko ckp ok. Senyap membisu lagi. Bisu kot budak nih. Tapi tadi ok jer ckp.

Lepas tuh yg paling aku hangin tuh tak ckp sorry or maaf ke. Kalau dia ckp sorry or maaf tadi memang aku sejuk sikit lah kan. So apa lagi akak aku pun ckp kalau dah buat salah tuh ckp lah sorry. Diam lagi. Macam muka tembok. Geram betul tadi.

Kalau orang lain tuh memang dah kena jerit lah pompuan muka tembok tuh. Geram betul aku. Aku geram sangat2 sebab dah sah2 dia angguk n ckp ya masa aku ckp order aku tuh. Set aku memang kena pilih 3 side dishes tuh tapi set akak aku tak payah.

Sebab aku order 2 gelas air jer ke? tapi 3 set makanan? polisi Kenny Rogers tak boleh order 3 set makanan dengan 2 gelas air ke? kalau tak boleh kenapa tak ckp awal? Bukan aku tak mampu nak beli 3 gelas air tuh. Lagipun air tuh boleh refill kan.

Or sebab aku pakai selipar jepun buruk tuh ke? pastu purse aku macam purse nak pegi pasar tuh ke? tuh sebab dia ingat aku tak mampu nak makan kat situ? Aku pakai selipar jepun sebab selesa nak jalan. Aku pakai purse kecik tuh sebab senang nak selit dalam poket seluar. Bahu sakit dik nak bawak handbag.

Haishhhh geram betul aku. Kempunan rasanya nak makan ayam kenny rogers. Sikit lagi nak masuk hutan cari batu belah batu bertangkup.

Tak boleh jadi sabtu nih mesti bakar ayam ala2 kenny rogers siap ngan mac n cheese, whipped potato & coleslaw!

Eh lupa lagi satu, MUFFIN!

Comments

  1. jgn terkejut,Kenny Rogers dari dulu dah kene banned ngan i.. dulu mmg favorite taun Kenny sebab ayam die masak way better than nandos. Tapi disebabkan banyak experieces yg menyaketkan hati terpakse la i banned..

    First experience - tunggu dekat 1 jam tuk 1/4 chicken set... air sampai bile kite org da habis makan.. Boleh?Bile tanye napa air lambat sampai? pegi tadah air ke? Dia jawab, lupa!!!...

    second experience - same kes gak.. tp this time tunggu 45 tuk 3 kali salah order.. order ayam 1/2 tp dapat 1/4 saje, lepas tu kali kedua dapat sandwich.. tp kali ke 3, die cakap " akk bley tunggu x? ayam kami da habis?".. tp yg herannye, org yang datang kemudian dah dapat ayam die org...

    third experience - dapat macaroni and cheese da basi and salad ade gumpal rambut.. bukan sehelai rambut tau.. segumbal...

    lepas pade tu da serik ngan Kenny... :(
    skang zara pegi Kenny Rogers semate- mate sebab muffin die org.. other than that, memang x

    ReplyDelete
  2. i dah lama tak makan kenny rogers. 2-3 tahun jugak kot. last makan penuh pinggan ngan side dishes n ayam yg 1/4 tuh pun agak besar sampai tak abis nak makan. now tgk sedih sgt semua kecik2 jer sizenya. harga pun dah naik but portion makin kecil. i tak pernah dpt bad experience dgn kenny rogers sebelum nih. ada sekali pergi dia jujur ckp dapur dia rosak n satu oven boleh pakai so lmbt kalau nak tunggu. tapi this place i first time pergi. sekali kena mcm tuh. hangin betul.

    yup masa dulu zaman i study 13 tahun dulu selalu makan kat plaza alam sentral. ayamnya sgt juicy dgn gravy yg banyak. tak payah mintak extra gravy. side dishes pun penuh satu pinggan. even 2-3 years ago pun still ok lagi. tapi sekarang? sedih betul.

    yg masih sedap sampai skrg hanya muffin jer kan?

    ReplyDelete
  3. yep.. the muffin die aje yg sedap... tu aje yg sedap. yep i notice dulu portion die sngt besaq and the taste is way better.. now tak tau ape jadi... herm...

    ReplyDelete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.