Skip to main content

Lagu & Kenangan

Chewahh macam tajuk cerita radio retro plak kan.

Ni nak tanya sikit, korang ada tak lagu-lagu yang korang memang tak boleh dengar n kalau dengar boleh memberi emosi yang tidak menentu. Macam sedih ke nak marah ke. Or ada tak lagu-lagu. Pastu lagu-lagu yang bila dengar jer, terus teringat sesuatu peristiwa tuh. Aku ada beberapa lagu yang memang aku tak boleh dengar langsung. Kalau boleh pleaseee lagu tuh jangan keluar time ada orang lain. Sorang-sorang takpe heeeeeee.

1. Aishah - Ayah
Dengar lagu nih mesti jer meleleh air mata. Jangankan dengar lagu terpandang tajuk lagu nih jer dah bergenang air mata aku. Lagu ini mendalam maksudnya. Rindu sangat dengan arwah ayah aku.  Al-Fatihah.


2. Ayah & Ibu - Sudirman
Lagu-lagu yang subjek matter nya adalah mengenai Ayah dan Ibu memang aku tak boleh dengar. Bukan tak boleh dengar, boleh tapi mesti dengan lelehan air mata. Lagi-lagilah masa zaman drama hari raya syahdu banyak guna lagu nih


3. Sumaiyah - Hijjaz
Dengar seribu kali pun nasyid nih aku mesti akan sebak especially part korus mesti air mata aku akan meleleh. Even aku dok ulang lagi lagu nih tetap meleleh airmata. Macam automatik gitu. Sedih bila kita menghayati lirik nasyid ni dan sejarah Sumayyah binti Khayyat, serikandi Islam pertama yg gugur dalam syahid.


Ada lagi lagu n nasyid lain. Tapi lain kali lah ek. Time takde idea nak tulis hihihi

Comments

  1. Wana pun suka lagu sudirman dan sumayyah tu..best dengar..menyentuh perasaan kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup sgt menyentuh perasaan lagu sumayyah tuh. rasa macam baru lepas potong bawang huhuhu

      Delete
  2. lagu aisyah tu CT tak pernah dengar..
    summayyah best. suka lagu lagu yang ada unsur sirah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka sgt lagu aisyah tuh. dgr lagu tuh berulang2 kali pun sebak jer dada nih

      Delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.