Skip to main content

Bye, Bye Si Hijau!

Bye..
Setelah 10 tahun guna servis prepaid dan 3 tahun guna servis postpaid akhirnya aku mengucapkan goodbye lah kepada si Hijau nih.

Sorry to say si Hijau, ur rate sangat tak masuk akal, dulu aku igt kamulah yang termurah sekali.
Plan RM50, 1GB, 100 minit call, 100 sms. Ya masa tuh rasa indah sangat.
Tapi bila 1GB tuh 2-3 minggu dah licin, mula rasa cam apakahhhh?
Apakahhh mau top up 1GB monthly kena RM48.
Mau top up harian 500MB RM5.00 1 hari. Apakahhhh?

Lepastu ada berita viral pasal kamu kat website.
Katanya kamu pilih kasih tawarkan plan-plan kamu.
Masa tuh ler kat FB aku banjir orang post perbandingan dengan telco lain.
Tetiba terus macam tersedar dalam tidur. Rupa-rupanya ada banyak lagi pilihan yang lain.

So Jumaat lepas aku amik keputusan meninggalkan kamu.
Lagipun telco yang aku pilih nih boleh lah diibaratkan sebagai sirih pulang ke gagang.

welcome back!
Masa mula-mula dulu aku pakai henpon tahun 1999, aku pakai prepaid celcom.

Masa tu starter pack prepaid celcom jer yang paling murah RM180.
Telco lain semer mahal. Telco hijo tuh RM250 rasanya.

Lepas dah grad n kerja aku pakai postpaid Celcom tapi nombor lain. Nombor prepaid tuh abg aku yg pakai n dia pakai sampai skrg. Lepas tu aku pun rasa sakit ati ngan celcom sebab rate mahal gegila. Bayangkan ler bill hp aku tiap-tiap bulan RM200 ke RM300. So terus terminate n beli prepaid si hijau tuh.

Lepas tu aku beli iPhone terigin nak pakai postpaid. Terus convert nombor aku tuh jadi postpaid n sampai ler hari Jumaat minggu lepas aku amik keputusan untuk tukar kepada Celcom.

Aku amik plan First Gold  Celcom.
RM80, 10GB internet (5GB untuk hujung minggu), unlimited call n sms, internet tak abis boleh carry forward. Memang berbaloi-baloi habis lah!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…