Skip to main content

Diabetes Type 2

Akhirnya dah tau kegunaan diari yang dapat tiap-tiap tahun
Kalau tak jadi tempat conteng Mat Ayip jer
Benda yang paling menakutkan aku adalah bila doktor dah declare aku ni adalah penghidap Diabetes Type 2. Yup, penyakit yang paling aku nak elak sekali tapi akhirnya penyakit itu datang juga pada aku. Diabetes banyak komplikasi kalau tak jaga bebetul. Bila doktor ckp mcm tuh terus rasa badan sakit-sakit.

Awal bulan Mac haritu macam biasa ada appointment kat klinik pakar endo. kat Hospital Sultanah Aminah. Result darah semer tak cantik. Gula dalam darah 10.6% which is mmg tak bagus. Kolestrol jahat pun tinggi. Hati aku pun tak brp bagus. Bengkak dan berlemak. So apa lagi duduk lah dalam bilik doktor daripada pukul 8.30 pagi sampai 10 pagi dgr bebelan dan risikan apa yang aku makan, minum n buat dalam masa tiga bulan lepas last aku jumpa diorg bulan Disember last year.

Oleh kerana since last 2 appointment blood test aku tak cantik, makin naik kadar percent gulanya, so akhirnya doktor dah prescribe aku untuk amik insulin hari-hari sob sob sob.

kena suntik benda ni tiap-tiap
malam b4 ZzzZZzzz
Merayu gak ngan doktor suruh hold dulu amik insulin. Tapi masuk nih dah 3 kali appointment aku, sugar level aku menaik jer kan, so memang tak layan ler. Untuk keselamatan diri sendiri baik amik jer lah kan. Tapi amik dos rendah dulu. Dulu pernah kena suntik gak tapi bukan insulin (refer post ni). Victoza namanya. Ubat diabetes. Kesan dia 10kg berat aku turun. Tapi 3 bulan pertama jer lepas tuh ke lautttt . lemak aku degil betul. Terus kena stop ubat tuh sebab ubat tuh mahal ok. Aku cek kat internet satu pen jer dah RM400++ n satu pen guna sebulan.

Seumur hidup dapat 1 je

Lepas jumpa doktor g ler farmasi amik ubat, dapat ler pen kat atas ni. Doktor ckp jaga bebaik. Seumur hidup dapat 1 jer. Kalau hilang kena beli sendiri. Lepastu jumpa lah sister sebab nak ajar cara-cara nak suntik n jumpa err tak tau jawatan dia tapi dia dok cek kaki aku cos risiko pesakit diabetes kan kat kaki. Alhamdulilah kaki aku ok cuma diorg pesan n bagi tips jaga bebaik kaki ni. Kalau luka tak baik-baik cecepat kena g klinik.

Lepas selesai kat situ, dapat appointment kat klinik pakar mata plak.
Itu sambung lain lah ek. Nanti-nanti cerita

Comments

  1. OMG! r u okay? hope ur doing well.. jage diri ye :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u zara. alhamdulilah setakat ni i ok. but i kena control semuanya especially sugar. sedihnya banyak benda fav. kena tinggalkan sob sob sob.

      Delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.