Skip to main content

Restoran Kari Kambing 40 Hari

Ingat tak post aku pasal 40 days Lamb Restaurant tu? Ko rasa tak terliur tgk gambar kat bawah ni yg diorg whatappskan kat group family.
Gambar yang aku terima pada tghari Isnin minggu lepas ketika aku tengah
 berlawan ngan hypo aku!
Lepas tuh takleh tahan hari Sabtu lepas kitaorang pun zasssss pergi ke Yong Peng semata-mata nak merasa nasi kat Restoran Kari Kambing 40 Hari ni. 

Adapun nama Restoran ini Kambing 40 hari tidak lah tahu asal usulnya mengapa dinamakan begitu. 

Pagi-pagi pukul 8 pagi aku, mak aku, akak aku, mat ayip n baby mya teruslah menuju ke lebuhraya utara selatan semata-mata nak makan Nasi ni punya pasal heheheh. 

Berhenti kat Petronas Plaza Tol Skudai, isi minyak n isi perut kat Dunkin Donut. 
Lapar n nak makan ubat sbnrnya
1st time beli sedap rupanya!
Lepas isi perut kitaorg continue ler menuju ke destinasi Restoran Kari Kambing 40 hari ni.
Lokasinya senang jer, exit di Tol Ayer Hitam, belok kiri sampai lah jumpa traffic light pekan ayer hitam, belok ke kanan ke Jalan Ayer Hitam - Yong Peng, lebih kurang 7KM jumpa lah restoran ini.

Orang dah ramai n tgh cari tempat duduk
Sampai kat Restoran ni kul 10 pagi. Hari Sabtu kan? So orang dah ramai. Nasib baik jumpa satu meja kosong. Alhamdulilah.

2 Nasi Arab Kambing, 1 Nasi Arab Ayam ,
Roti Canai & Tambah 1 lauk kambing
Konsep makan disini adalah layan diri. Korang kena beratur untuk order n time tuh gak korg dapat nasi. Nasi Arab Kambing/Ayam 1 pinggan berharga RM12. Kalau dulang pulak RM45 untuk satu dulang. Ada lauk Kambing dan Ayam untuk 1 dulang. Kira berbaloi-baloi lah makan dulang.

Yang ini aku punya!
The verdict? boleh lah sedap. Pada aku sedaplah. 
Bila makan mengingatkan nasi yang aku makan kat R&R masa dalam perjalanan daripada Madinah ke Makkah. Sampai skrg terbayang-bayag nasi arab tuh.

Banyak orang beza-beza citarasa kan, pada aku bab nasi memang aku suka sangat. Lauk kambing pulak agak manis. Kalau aku takde diabetes memang aku suka hahaha. Tomato salsa tuh kurang masam n takde sambal pedas yang biasa makan ngan nasi arab tuh.

Repeat? Yeahh apa salahnya. Boleh jalan-jalan tgk pekan Ayer Hitam n beli putu bambu Juriah yang lemak berkrim disukai ramai tu.

Apa-apa pun terbayang-bayang putu bambut sodap tuh.
Glup!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.