Skip to main content

Sorry mak, lain kali org tak buat lagi. hihihi

senja
Smlm balik aku lalu jalan yg mak aku paling tak suka kalau aku ikut jalan tuh. sebab musabab aku lalu situ adalah disebabkan keadaan jalan yg sgt jem kat jalan skudai. jalan dah 6 lorong n ada flyover disetiap persimpangan pun tetap jugak jem ek ko jalan skudai. so bila aku nampak kereta mmg dah berhenti kat flyover kat taman tasik menuju ke jalan skudai aku pun apa lagi teruslah melencong msk coastal highway nih menuju ke Nusajaya. sapa2 nak g Legoland boleh ikut jalan nih. sgt senang. masa aku lalu situ dah pukul 6.28 petang n hari pun mmg dah nak gelap. maghrib pun awal kan. so mmg aku teragak2 lah nak lalu ke tidak.

kat Bukit Indah Interchange
dua hari sebelum tuh aku mmg nak balik lalu sini tapi disebabkan aku tgk jam aku lagi 5 minit pukul tujuh n hari dah gelap so aku cancel ler lalu situ n masa masuk highway 2nd link aku terus exit ke Perling lalu jalan skudai yg jem tuh balik hihihihi. tapi smlm aku nekad sbb aku tgk jam aku baru pukul 6.40 ptg masa aku exit coastal highway kat Horizon Hill n nak masuk highway 2nd link pulak. kira aku nekad jer lah lalu jalan 'belakang' tuh walaupun hari mmg dah makin gelap.

nak tau nape mak aku risau sgt aku lalu situ. 1st dia ckp aku perempuan. bawak sorg plak tuh bahaya lalu jalan tuh. jalan yg mak aku maksudkan tuh jalan ulu choh - gelang patah. jalan nih aku lalu lepas aku exit dari 2nd link. apa yg buatkan jalan nih scary n creepy ialah bila jer lepas setia eco-park tuh yg ko akan nampak kiri kanan hanyalah hutan2, kebun kelapa sawit, kebun durian n kilang. tapi kilang tuh sunyi jer mcm takde org keje. padahal mmg masih beroperasi kilang tuh. jalan plak bengkang bengkok. actually jalan tuh mmg byk kereta sbb org yg duduk area taman2 kat kangkar pulai nih nak mengelakkan jem kat jalan skudai dan juga org2 yg kerja2 kat area nusajaya. kira dekat ler nak balik lalu jalan tuh. 

dah nak msk area creepy tuh ekekeke
Selalunya aku lalu situ takde lah seseram mana. tapi bila balik harituh dah gelap plak tu sorg plak aku drive. tetiba rasa seram bila terigt cerita abg2 aku. diorg ckp kat situ byk org jahat. bila nampak drive sorg2 nanti buat2 langgar n terus samun. jalan hutan kan. so masa lalu jalan situ ada satu traffic light. boleh plak traffic light tuh merah n aku terpisah dari kumpulan2 kereta yg banyak yg nak menuju ke 'area' tuh. ahhh sudah. tapi aku cam lega sikit sbb aku tgk ada beberapa kereta belakang aku yg mcm nak menuju ke 'area' yg sama. bila lampu hijau aku pun jalan lah tapi tah aku tgk camner kereta2 tuh semua mcm msk ke setia eco park tuh. argghh sudah. mmg aku kena lalu 'area' tuh sorg2 lak tuh. so nak tak nak kena lalu gak ler. takkan aku nak patah balik kan. so aku cekal kan hati kuatkan semangat redah jer lah jalan tuh. hihi seb baik ada gak lah kereta yg lalu tapi menuju ke Gelang Patah. aku plak menuju ke Jalan Pontian. tapi bila nak dekat2 sampai jalan pontian tuh ada plak motor bawak slow gila. aku mula pikir bukan2. nak overtake jalan kat situ berliku2 n kecik plak tuh. nak tak nak ikut belakang dia. tah camner aku leh nekad terus overtake dia ekekeke seb baik dah sampai traffic light kat jalan pontian n aku jumpa ngan kumpulan kereta yg tinggalkan aku sebelum nih. fuhhh seb baik takde apa2 

serius tobat aku takmo lalu jalan tuh kalau dah senja2 nih. dah lah situ takde lampu. gelap gelita ko! aku rela redah jalan Skudai yg jem tuh walapun jem 5 jam sekalipun!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…