Resepi: Soto Johor
soto version aku |
Salah satu makanan kegemaran aku. Soto nih selalu jadi menu pilihan kalau ada makan2 dalam family aku. boleh dikatakan senang utk dimasak dan juga mcm satu hidangan yg lengkap gitu. actually kalau family aku masak soto, ayam nya dimasak special gitu. kalau ikut resepi asal ayam direbus gitu je kan tapi kalau kitaorg akan masak ayam masak ungkep. sodap gitu makan ngan kuah ayam masak ungkep tuh. tapi kat bawah nih aku bagi resepi original lah. tapi sapa nak guna ayam masak ungkep boleh gi sini ek.
Bahan-bahan
Nasi Impit - 4 cawan beras, 12 cawan air (skrg da senang beli jer yg dah siap)
Bergedil - kentang lenyek yang digoreng dan dicampurkan ramuannya bersama daging dan bawang goreng)
2 ekor ayam
2 biji bawang besar
10 biji bawang kecil
3 batang kayu manis
5 biji bunga lawang
10 biji buah pelaga
4 batang serai dititik
sedikit lengkuas dan halia (dikisar bersama bawang2)
10 biji buah keras (dikisar)
5 sudu makan rempah sup
Cara-cara:
Nasi impit - kalau nak buat sendiri masa dalam periuk dan biarkan sekurang-kurangnya 1 jam. dilenyek supaya halus. keluarkan n masukkan dalam loyang dan diratakan. sapukan sedikit minyak masak atasnya dan diratakan dengan plastik. biarkan sejuk.
kuah - tumis bawang-bawang dan bahan lain yang dikisar tadi bersama rempah menumis. Masukkan serai. biar sampai naik baunya. masukkan ayam dan masukkan air secukupnya untuk merebus ayam sehingga empuk. (2-3 jam). masukkan buah keras. letak perasa secukupnya.
apabila ayam sudah empuk angkat ayam dan siat-siatkan isinya. tulangnya boleh dimasukkan kedalam kuah dan direbus semula. potong nasi impit, taburkan isi ayam, taugeh celur, daun sup, bawang goreng dan sambal kicap cili padi. siap!
tapi skrg nih rempah soto dah siap sedia. dah tak yah susah2 hahahaha
Comments
Post a Comment