Skip to main content

Kerana Sosial Network...

Aku sekarang nih dah jarang-jarang update status kat Facebook.

Kalau dulu marah sikit jer update kat facebook.
Sakit hati sikit jer update kat facebook.
Sedih sikit jer update kat facebook.

Tapi sekarang nih macam malas dah.
Update gambar pun malas.
Kalau ada pun yang aku amik kat Instagram.
Kalau aku rasa nak share kat facebook aku share.
Kalau tak memang kat instagram jer lah.

Kekadang aku perasan lah kat mana-mana facebook mesti ada pengkomen yang agak annoying.
Macam ada satu status yang aku baca masa hari bapa.
Beria-ria kawan sorg nih wish hari bapa kat bapa dia.
Tapi datang sorg kawan lagi dok komen kesedihan dia tiada bapa.
Cara mengkomen tuh macam marah jer kat member tuh sbb dia ada bapa lagi.

Kenapa perlu kita nak kacau kegembiraan orang.
Tak salah ingatkan orang bagaimana perlunya kita menghargai orang tua yang masih ada.
Tapi tak perlulah sampai komen macam tuh sekali kat status orang.

Ada satu lagi yang aku baca pasal keluarga.
Tak payah lah nak campuri urusan keluarga orang lain.
Walaupun orang tersebut adalah kawan baik kita sendiri.
Walaupun tau cerita sebenar tak baik kan tetiba terlibat sama ngan konflik keluarga tuh.
Semua orang boleh baca pulak tuh.
Apa lah saudara mara orang tuh akan cakap.
Jaja cerita ngan orang luar ke?
Not nice ok.
Dah tahu senyap-senyap. Tak payah libatkan diri ngan konflik orang especially konflik keluarga

Ok tuh jer aku nak cakap.
Jangan marah.
Yang baik kita jadikan tauladan yang tak baik kita jadikan sempadan.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.