Skip to main content

1st day Puasa


First sekali nak ucapkan selamat menyambut Bulan Ramadhan Al-Kareem. 
Fuhh jumpa lagi aku dengan bulan penuh rahmat nih. 
Dalam banyak-banyak bulan, bulan Ramadhan lah yang aku paling suka sekali.

Memang bulan yang aku paling tunggu-tunggu sekali. 
Suasana tuh memang lain sekali berbanding bulan-bulan yang lain. 
Bila bulan puasa nih mesti teringat masa aku kecik-kecik dulu.

Teringat masa nak sahur arwah bapak aku pam lampu gasolin. 
Aku duduk rumah setinggan time tuh takde letrik lagi. 
Tak boleh lupa bau minyak tuh. Kalau terbau sekarang mesti mengalir air mata. 

Lepas tuh mak aku plak sibuk masak kat dapur. 
Arwah bapak aku plak sibuk kejutkan anak-anak dia sahur.
 Lepas sahur arwah bapak aku mesti ajar aku niat puasa kat tangga antara dapur n ruang tamu.
Sedihnya bila ingat balik.

Teringat 15 tahun yang lepas tahun pertama sambut puasa tanpa Arwah bapak aku.
Tak dapat aku gambarkan camner sedihnya aku time tuh.
Dalam hati berbuku sebak jer.

Last year plak mak aku sakit masa 1st puasa
Time tuh berkampung kat hospital n JSH tuh dah jadi cam umah aku dah. 
Pastu buka puasa sorang-sorang kat rumah. Balik dari JSH pukul 1 pagi tak takut langsung sebab bulan puasa syaitan semua kena ikat.

Alhamdulilah, mak aku sekarang pun dah ok.
Yang tak bestnya dia siap pesan kalau jadi cam last year jgn bawak dia g spital.
Aisehhh terus aku cakap kalau mcm tuh mak takyah puasa je lah. Takut aku.

Tapi dia dah testing puasa ikut aku ganti puasa. Alhamdulilah boleh dia berpuasa.
Cuma aku kena pastikan dia makan sahur nasi n minum banyak air.
Supaya dia tak letih masa berpuasa.

Oklah, letih dah menaip sampai idea pun abis. Selamat Berpuasa semua. 
Semoga mendapat keberkatan di bulan mulia ini.

Jangan marah Johor, Melaka & Kedah cuti 1st Ramadhan nih hihihi

Tapi apa motif aku letak gambar makanan time bulan puasa nih ek?

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.