Skip to main content

Makan-makan: Restoran Saujana Seafood, Gelang Patah 2

Kenapa 2? sebab aku dah pernah post pasal restoran nih sebelum nih.

amboii Kak Pa, budak2 suka duduk ngan Kak Pa

Makan sini lagi?? Tapi aku memang suka makan sini. Sedap pun sedap n harga pun reasonable. Dan yang paling best buleh makan time Lunch. Tak payah tunggu time dinner. Yelah kan aku kan kalau boleh takmau makan time malam hik hik hik.


kalau g makan mesti order air nih

Lunch kali ini dibelanjain oleh akak gue. Terima kasih kak! lain kali belanjain lagi. Ahli rombongan kali ini adalah seramai 18 orang termasuk 2 orang kanak-kanak yang tak berapa nak makan. Meh kecurkan ngan gambar-gambar kat bawah ni! hihihihi


Kailan Ikan Masin

Ketam Black Peper

Telur Bungkus

Tauhu Telur Claypot

Siakap Tiga Rasa

Udang Goreng Nestum

Sotong Goreng Nestum

Antara lauk-lauk yang ada kat meja aku. Meja aku geng budak-budak remaja so memang benda-benda mcm sotong & udang tuh laju jer licin. Meja sebelah lauk lebih kurang sama cuma masakan berbeza. Macam ketam tuh derang makan Ketam Sambal Telur. Pastu ada Ikan Asam Pedas Ungar.



Jarang dapat kumpul makan reramai macam nih. Tapi aku suka makan reramai camnih satu family. Ingat masa puasa nanti nak buka puasa kat hotel/restoran reramai camnihlah. 
Lama tak buat. Selalu buka kat rumah jer.

So kepada warga Johor/Singapura (tempat nih memang popular dikalangan org spore) nak makan2 harga yg reasonable boleh lah dtg ke sini. Servis pun ok. Takde lah tunggu lama sangat.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.