Skip to main content

Bila hari cuti

Makanan kegemaran aku nih. Udang Goreng Eno. Tinggi kolestrol

Aku bila ada kat rumah lapar jer kerja nya. Aku rasa baik aku kerja jer kan daripada duduk rumah dok makan je. Kalau kat tempat kerja takde masa nak makan. Tapi kadang-kadang aku makan jer selamba kat atas meja aku. Kalau bos datang mula lah mulut lah nak tersembur makanan tuh sebab terkejut. Ada sekali tuh tgh sedap ngap, ngap, ngap sekali baru perasan bos depan aku. Dah lah tanya soalan yang kena jawab so terpaksa telan dulu makanan tuh depan dia ekekekeek. Tak senonoh kan aku nih?

Siput sedut masal lomak cili api!

Boleh dikatakan kegemaran aku adalah memasak. Aku suka memasak sebab aku suka tengok orang makan. Sebab kalau orang makan perut kan kenyang. Kalau dah kenyang hati pun ada gumbira kan. Selalunya hari aku memasak adalah hari Sabtu, Ahad dan hari-hari kelepasan am.

kepak ayam bakar

Kakak n Abang aku memang dah tahu kalau hari sabtu ada jer adik diorg yg last ni mesti ada masak something special. Memang sgt sepadan dengan badan hahahaha. Anak-anak saudara aku pun selalu whatapps aku ckp suruh masak sedap-sedap.

Sebab tu aku rasa lebih baik aku kerja daripada duduk rumah kalau tak kepala otak ligat jer dok pikir nak masak apa. Bahaya!

Comments

  1. udang dan ayam tu pun feberet wana juga..hehe..kalau dah suka makan..tinggi kolestrol pun lantak ja la kan..hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann. haritu dapat statement kelakar dari bos dia ckp makan udang kalau buang kepala takde kolestrol. rasa macam betul ke ekekeke

      Delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.