Resepi: Satay Ikan
Takda lidi hihihi |
Teringat masa zaman kecik-kecik dulu ada orang jual satay ni naik motor. Ingatkan satay biasa (satay ayam, daging etc) tu rupanya satay ikan. Makan pulak ngan sos dia yang pedas manis tuh. Fuhh sedap betul. Tapi bila dah besar dah pindah kat rumah sekarang nih dah takde jumpa dah satay ikan tuh n aku pun dah lupa pasal satay tuh sampailah jumpa orang share resepi satay ikan ni kat Facebook. So apa lagi. Aku kan pantang nampak resepi2 baru nih kan terus cuba. Jadi n sedap pulak tuh. So kat sini aku nak share resepi Satay ikan tu:-
Bahan-bahan
250 gm isi ikan selayang (tak perlu rebus) dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu
1/2 biji bawang besar (dikisar)
1 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk perasa
1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara
Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan soda bikarbonat. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil, Panaskan minyak dan goreng sekejap. Cucukkan pada lidi dan bakar sekejap. Kalau adunan tersebut lembik, tambahkan lagi tepung ubi sehingga tidak melekat ditangan.
Rasanya macam kerepok lekor gak |
Resepi Sos Manis
Bahan-bahan
4 ulas bawang putih dikisar lumat
1 1/2 cawan air
1 sudu besar tepung ubi dibancuk dgn 2 sudu besar air
4 sudu makan gula
1/2 sudu makan garam
sedikit serbuk perasa
sedikit pewarna merah
Cara-caranya
Tumiskan bawang putih dalam periuk (tanpa minyak). Masukkan air, gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau hingga mendidih. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang. Kalau nak pedas masukkan cili merah yang telah dikisar.
Sumber: Facebook
Comments
Post a Comment