Skip to main content

Periuk Korea

Akak aku nih memang selalu dok layan drama korea. Aku pulak bermusim. Sekarang nih memang dah jarang nak tgk drama korea. Akak aku jer still layan sampai sekarang. So bila dia tengok drama-drama korea ni dia bukan dok layan hero-hero drama korea tuh. Tapi dia dok tgk kitchen appliance dalam drama korea ni. Dalam drama korea kan banyak diorg guna periuk yang macam-macam kaler kan. Ada oren, hijau, putih or kuning ke. So akak aku pun google ler periuk-periuk tuh. Google punya google dia pun jumpa lah periuk tuh kat LAZADA.

Roichen Premium Casserole

So apa lagi dia dgn tak buang masa terus beli satu dulu nak try. Lepas beli n pakai tgk ok dia beli satu set terus. Periuk ni aku mmg rekomen sangat. Periuk ceramic nih. Bagus untuk kesihatan. Harganya takde lah beribu-ribu (1 set RM1288 dpt 5 pieces n ada banyak set n kalau nak beli satu2 pun ok). Tak macam periuk Tupperware tuh yg orang dok sanggup main kutu nak beli tuh. Dah lah berat bila masak dok melekat jer. Nak cuci pun susah kena pakai sabun dia sendiri. 

Periuk nih mudah nak cuci. Masak pun senang. Ada sekali tuh mak aku panaskan lauk pastu terlupa nak tutup api. So apa lagi hangus ler makanannya. Dia pun dah seram sebab kena kat periuk ceramic nih hangus dah makananya. Bila dia nak cuci rupanya senang tanggal terus makanan yang hangit tuh n tak melekat langsung n periuk tuh still macam baru. So sekarang nih nak memasak pun mudah dengan adanya set Roichen Premium Casserole nih hahhaahah. Ada macam iklan GO SHOP tak?

Anyway aku bukan jurucakap periuk nih ek. Saje jer share benda yang elok.
Sharing is caring kan?

Comments

  1. wah, memang cantik la periuk tu kan..wana pun kalau ada periuk kaler warna warni jadi semangat nak masak..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan best sgt lagi2 tak melekat periuk ni

      Delete
  2. tp mhrga bole than mhal hee....brbaloi2 dpt beli

    ReplyDelete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.