Skip to main content

Makanan Jepun

Saya suka makan. Selain masakan Melayu saya juga suka masakan daripada negara matahari terbit iaitu, Jepun. Restoran Jepun di Johor Bahru sangatlah terhad dan tidak ada banyak pilihan yang lain (jika ada sila berikan alamat di ruangan komen). Bagi menghilangkan keinginan kami untuk makan makan Jepun, maka Sushi King menjadi pilihan. Saya dan kakak saya telah menghadkan sebulan hanya sekali makan di Sushi King. Ini kerana makan disini bukan lah murah, sebab saya mudah lupa daratan ketika berada di Restoran ini.

Budak ni pantang ajak gi Sushi King
Gambar diatas ini adalah gambar anak saudara saya iaitu Mat Ayip. Maaf kerana saya pelatkan nama beliau secara sengaja atas sebab-sebab keselamatan. Mat Ayip begitu gemar berkunjung ke restoran ini. Sushi kegemaran beliau adalah 'Ebi Ten' dan 'Ebi Fry' iaitu sushi yang mempunyai udang tempura atau goreng diatasnya. Kalau saya membawa beliau bersiar-siar dimana-mana pusat membeli-belah, saya akan elakkan daripada melalui hadapan restoran Sushi King ini. Ini kerana beliau akan mengajak saya masuk ke dalam restoran ini dengan memberikan ekspresi muka yang sukar untuk saya menolak permintaan beliau. 

Ikan mackerel nyum nyum!
Gambar diatas pula adalah set yang dipesan oleh saya, Grand Tenpura Yaki Sana Set. Saya baru pertama kali mencuba set ini. Selalunya saya berkunjung ke Sushi King hanyalah ketika mereka sedang membuat promosi Bonanza Sushi King dimana semua sushi-sushi yang lalu di 'kaiten belt' berharga RM3 berbanding harga asal diantara RM2 sehingga RM6.

Mesti order ni! kulit salmon. Tapi susah nak dpt benda ni
Aduhh letih guna bahasa formal hahahaha. Bukan apa saje je nak asah sikil menulis aku. Aku bila pegi Sushi King memang selalu cuba nasib tanya kulit salmon nih ada tak. Memang kena ikut nasib ler. Haritu pegi diaorg ckp kulit nih masih beku lagi. Purata dalam 10 kali aku pegi 1-2 kali jer yg aku dapat order benda alah nih. Ikan Salmon nih memang fav aku. Ada orang tak suka sebab bau macam hanyir. Ye ke? Tapi ikan ni mmg fav aku. Bagus untuk Jantung tau ikan ni.

Pinggan & Harga
Paling syok kalau pegi sushi ni time Bonanza ler sbb time nih semua pinggan-pinggan nih harga RM3. Yang paling syok pinggan RM6 sebab jadi RM3. Fuhh udang-udang tempura tu sedap betul lah. Dengan rangup semer.
Hmmmm

Rasa macam nak pegi pulak Sushi King esok! Jom!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.