Skip to main content

Al-Fatihah


Haritu masa ada public holiday hari Jumaat g menziarahi kubur saudara mara yang terdekat.
Memang rutin aku setiap kali ada public holiday hari Jumaat mesti pegi ziarah kubur.
Yang jadi kemestian mestilah arwah ayah aku. Arwah ayah aku dikebumikan kat Tanah Pekuburan Mahmoodiah Johor Bahru. Tanah Perkuburan tuh antara yang tertua kat JB nih. Kubur tuh pun dah nak penuh n hanya penduduk berdekatan jer dikebumikan kat situ.

Lepas jer ziarah kubur arwah ayah aku rasa macam nak g kubur arwah makcik aku yang baru meninggal hari raya yang kelima tahun lepas. Actually aku tak perasan yang birthday makcik aku nih sama tarikh ngan aku lepas tuh hari pun sama ngan aku. Cuma tahun of course lah lain-lain. Bila tengok batu nisan dia rasa macam terkedu sekejap. Patut lah rasa macam close jer ngan dia. Rupanya kami banyak persamaan. 

Apa-apa pun semoga roh allahyarhamah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Aminnn.
Al-Fatihah

Comments

  1. actually bagus jugak cuti hari jumaat ni ye. dapatlah pergi ziarah kubur. kalau nak harapkan hari sabtu ahad, entah pergi atau tak, kan. sebab selalunya ari sabtu ahad penuh dengan macam2 aktiviti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuhlah tapi leceh kalau cuti tak sama ngan ahli keluarga yang lain. macam saya, company amik cuti sabtu n ahad.

      Delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…