Resepi: Ketam Black pepper
ketam nipah nih. Nyum! Nyum! |
Lama tak share resepi kat sini. Kali ni nak share resepi ketam black pepper. Resepi nih aku main campak2 jer bahan plus cedok sana sini kat buku resepi.
Bahan-bahan
2 ekor ketam (ikut suka ketam nipah ke ketam bunga)
3 ulas bawang putih yang dicincang
Lada hitam ditumbuk/dikisar (kuantiti ikut kepedasan masing2)
Telur sebiji dipukul
Sos Tiram
Sedikit kicap pekat
Bahan perasa yang dibenarkan
Garam (kalau rasa2 kicap n sos tiram tak membantu dari segi rasa-aku tak pernah letak garam kalau dah letak kicap n sos tiram)
Air secukupnya
Cara-cara
Mula2 bersihkan ketam. Kalau ketam tuh ketam nipah, ketukan bahagian sepitnya.
Goreng ketam tuh sekejap (aku tak suka goreng sebab macam kering n hilang manis ketam. Selalu aku kukus ketam tuh). Angkat ketam, tumis bawang putih sampai naik bau. Lepas tuh masukkan sos tiram n kicap pekat secukupnya n masukkan lada hitam n air sedikit. Kalau nak tambah rasa masukkan lah garam or perasa. Lepas tuh masukkan telur yang dah dipukul n gaul sampai agak2 kuah pekat n masukkan ketam n gaul sampai rata. Siap!
Selamat mencuba!
*autopost
Comments
Post a Comment