Skip to main content

Aidiladha 1434 Hijrah

Cucu-cucu saudara n pak sedara diaorg, Ayip

Camner Raya Haji korg?
Aku biasa-biasa sahaja. Tahun nih tak buat Qurban so kurang meriah ler.
Oleh kerana cuti hanya sehari jer (kecuali budak2 sekolah n cikgu2 sekolah yg dah cuti ganti) so raya biasa-biasa sajer. Akak yg kat Shah Alam pun balik sebelum raya haritu memang tak sempat nak menjamah lauk-pauk kitaorg raya hari ni.

Aku plak semalam kerja memang tak apply cuti langsung. Yelah kan susah nak mintak cuti. Tapi dapat plak balik awal. Mintak balik pukul 4 petang tapi bos bagi balik pukul 3.30 petang. Fuhhh alhamdulilah, tak sabar nak balik awal puasa lagi kan hari tuh kalau balik lambat kang buka puasa dalam kereta kang.

Raya tahun nih masak2 macam biasa. Akak aku yang prepare awal2 sebab aku kerja. Cuma tak buat sambal goreng pengantin yang biasa buat tiap2 raya. Masa balik dari kerja tuh aku igt akak aku tak buat apa2 preparation utk sambal goreng tuh sebab tunggu aku balik. Rupanya tak buat. Terus sujud syukur aku hahahahaha. Hah betapa 'lecehnya' nak buat sambal goreng tuh siap nak sujud syukur aku kih kih kih.

ketupat hidangan wajib! malas ke letih ke camner apa mesti buat tak kira raya puasa or haji

1st time buat ketupat palas. Alhamdulilah berjaya. Syabas akak aku.

Pulut panggang akak ipar aku. Wajib ada kalau Raya Haji.

kena potong dua sebab besar sgt

Antara juadah - Kurma Ayam, Rendang Daging, Sambal Goreng & Lodeh

Plus ngan juadah yang akak aku n akak2 ipar aku bawak

Sehari jer kan cuti, dengar2 ramai yang balik dari kampung malam ni. So berhati2 ketika memandu.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.