Skip to main content

Masakkan ibu adalah masakan yang terbaik sekali didunia!

Nasi Goreng terbaik didunia!

Betul tak?
Memang tak dapat serupa tiru apa yang mak aku masak
Even dah ikut resepi dia satu persatu. Mesti ada terlebih garam lah, bawang lah.
Macam nasi goreng kat atas nih. Kalau akak-akak aku masak memang tak dapatlah rasa macam mak aku masak. Everything just nice jer. Semuanya secukup rasa. Walaupun dia cuma tumbuk bawang besar tuh 1/2 biji je tapi dapat semua rasa seimbang. Ngan rasa pedas, rasa belacan, rasa bawang, rasa ikan bilis & rasa telur. 

Jangan cakap anak-anak dia. Cucu-cucu dia pun selalu me'request' nasi goreng yang digoreng dari air tangan Tok Mak dia hihihihi. Mak aku ni mesti sediakan sarapan utk aku tiap-tiap pagi. Aku tak mintak ek  tapi naluri seorang ibu kan. Walaupun dah 71 tahun tahun nih tetap gigih sediakan sarapan untuk aku. Masa sekolah dulu pun sama. Tiap-tiap pagi mesti sediakan sarapan untuk aku. Mak aku surirumah tangga kan. Tapi utk yang bekerja jangan jadikan alasan bekerja untuk tidak menyediakan sarapan untuk anak. Aku tengok ada jer yang bekerja sempat. Macam ada orang terdekat ngan aku. 

Pesanan khidmat komuniti daripada orang bujang macam aku nih hahahah.

Yelah kan kalau hari2 bagi anak makan kedai nanti dah besar dia dah pegi belajar bila balik cuti kang dia cakap, Mak jom g makan kat kedai depan rindulah ngan air tangan makcik tuh'. Hah sentap tak korg nanti.

Comments

  1. betul..tak sedap pun bleh jadi sedap tau kalau mak masak..

    ReplyDelete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.