Resepi: Nasi Ayam Hainan


Kali ni nak share resepi nasi ayam hainan yang aku dapat setelah mengoggle semua blog-blog masakkan. Actually nasi ayam nih mudah nak sediakan. Tak remeh kan sebab lauknya satu jer. Ayam. ekekekeke. Selalunya akak aku yang masak nasi ayam hainan tapi haritu dia takde n aku plak teringin nak makan nasi ayam hainan tuh sebab aku gi cuba. Tapi aku cuma igt resepi ayamnya tapi resepi nasinya tak igt plak. Kalau nasi ayam biasa tuh macam tak sama sikit kan so terpaksalah ler goggle resepi nasi nya.

Bahan-bahan
600ml air
2 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak
Bahan A
4 ulas bawang putih dicincang halus
5cm halia dihiris halus
1 helai daun pandan
500gm beras siam (aku pakai beras basmathi... sedappp) dicuci dan ditoskan
2 1/2 camca stok ayam maggi/air rebusan ayam
1/2 minyak bijan

Cara-cara
Tuangkan minyak masak dan cairkan majerin
Tumis bawang putih dan halia sampai wangi dan masukkan beras dah gaul sampai sebati.
Lepas tuh tuang dalam periuk nasi dan tuang air secukupnya dan tambah stok ayam maggi (kalau air bukan stok ayam). Masukkan minyak bijan dan daun pandan utk wangikan nasi.
Kacau dan tanak sampai masak.
(resepi sumber maggi)

Kalau nak lebih jelas tengok video kat bawah nih




Bahan-bahan utk ayam/sup
1 ekor ayam yang dipotong 4 dan dibersihkan
1/2 inci halia (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 ulas bawang kecil (dihiris halus)
Sup bunjut
daun sup n daun bawang
Garam dan bahan perasa secukup rasa
Sedikit minyak
Air secukupnya

Cara-cara
Tumis halia, bawang putih dan bawang kecil dalam periuk kukus sampai naik bau.
Tuangkan air secukupnya dan masukkan ayam
rebus sekejap sampai setengah masak dan keluarkan ayam n kukus ayam tuh sampai masak.
Air rebusan ayam dan kukusan ayam tuh boleh dibuat sup or stok nasi ayam.
Untuk sup masukkan sup bunjut dan taburkan dengan daun sup n daun bawang.

Bahan-bahan dan cara-cara untuk kicap
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap manis
5 sudu besar air rebusan ayam
1 sudu besar gula
minyak bijan secukup rasa
dan campurkan kesemua bahan2 nih n masak sampai mendidih.
(sumber resepi kicap dari resepinasiayamhainan.blogspot.com

Bahan-bahan untuk sos
8 batang Lada merah
2 ulas bawang putih
2 bahan nih dikisar dan didihkan dalam periuk.
Masukkan sos cili or sos cili thai
Masukkan gula secukup rasa
Masukkan cuka secukup rasa (kira ikut taham kemasamam ler)

Selamat mencuba!

Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Mi Telur Goreng

Resepi: Bihun Goreng Putih

Tersirat