Resepi: Pari Tumis Asam Belacan
Antara lauk favorite aku nih.
Tak kiralah dimasak dengan ikan pari or lain2 ikan or dengan telur goreng ke.
Tak pasti nama resepi sebenar lauk nih. Aku panggil tumis asam belacan.
Mak aku selalu masak lauk nih n jadi kegemaran kitaorang sekeluarga.
Bahan-bahan
1 potongan panjang ikan pari dipotong sederhana
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
serbuk kunyit
1 batang lada merah
1 batang lada hijau
5 biji lada padi (ikut suka kalau nak pedas camner)
Asam jawa (ikut suka nak masam camner & dibancuh ngan air)
1 inci belacan (dibancuh ngan air)
Garam n bahan perasa secukup rasa
air
Cara-caranya
Ikan pari direndam dulu dalam air asam jawa untuk hilang kan hanyirnya.
Lepas direndam bersihkan dan gaul dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng sekejap dan angkat.
Panaskan minyak n tumis bawang besar, putih, halia n semua lada2 tadi yang telah dipotong halus.
Tumis sampai naik bau. Masukkan air asam jawa dan air belacan, garam n bahan perasa.
Masukkan air sedikit bagi berkuah sikit. Lepas mendidih masukkan ikan pari yang telah digoreng.
Siap!!
*kalau nak ganti bahan utama dari ikan pari dengan telur goreng, bahan2 yang lain semua sama tapi tambahkan ikan bilis. Tumis sekali dengan bawang2 n lada2 n halia.. Sedappp selamat mencuba!
nyummmss!
ReplyDelete