Skip to main content

Catatan Perjalanan: Bandung Part 3

landasan keretapi
Lepas puas berbelanja kat Kopo Indah tuh, kitaorang proceed semula ke pusat bandaraya Bandung (ye kot?). Masa ni memang duit Rupiah dah nak abis so mintak Pak Doli hantarkan kitaorang ke tempat tukaran wang.

macet!

Jalan-jalan kat Bandung nih memang sesak. Sampai nak lintas pun memang boleh jadi batu lah kot. Pak Doli plak parking kereta kat seberang jalan tapi nasib baik dia tolong kitaorang lintas. Tukar duit kat Indonesia macam lagi besar lah plak. Lepas tukar duit tengok jam dah pukul 11 pagi lebih. Time nih lah plak aku dapat call dari Malaysia. Biasalah kan kalau tak namanya aku ni memang tak sah kalau tak dapat panggilan dari office tanya pasal kerja. Nasib baik masa aku g umrah dulu tak kacau aku.

Rumah Gabenor Bandung.

Oleh kerana Restoran yang kitaorang nak pegi tuh tutup so Pak Doli ajak pegi makan kat restoran lain. Tapi sebelum sampai tuh dia round-round dulu kat kota Bandung nih. Kalau kereta berhenti kat traffic light memang ramai orang yang berjualan kat traffic light. Yang kesian bila nampak budak-budak masih kecil2 mintak sedekah kat traffic light.

Rumah Tas

Sebelum pergi makan Pak Doli bawak kitaorang pergi ke satu kedai yang jual designer bag & kasut gred AAA yang dinamakan Kedai Tas. Kedai 2 tingkat nih tak amik plak aku gambarnya kan. Tapi aku bab handbag nih memang kureng sikit ler kan so aku just follow akak n kawan2 akak aku tengok bag. Ada 1-2 bag yang tergoda gak. Tapi mengenangkan fulus tak berapa memberangsangkan so memang pendam jer lah niat ek.

Lunch plak

Untuk lunch Pak Doli bawak kitaorang makan kat satu Restoran masakkan Padang kat Bandung nih. So biasalah kan bila Nasi Padang nih semua lauk dia bawak keluar. Kitaorang makan 6 orang termasuk Pak Doli. Belanja dia sekali makan. Macam tak sedap plak dia tunggu kat luar kitaorang makan. Masakan kat restoran nih biasa-biasa sahaja. Tapi ada satu dua lauk yang memang sgt lah sodap. Kat sini kalau tak order air lain dia bagi teh takde gula. Ekekeke memang tak masuk tekak aku ler. So memang kena side order air. Makan kat sini harganya kira boleh lah. Sorang Rupiah 100 ribu.


Pasar baru plak

Lepas makan ada orang jual pen yang boleh ukir2 nama kat luar Restoran. RM10 duit Malaysia termasuk ukiran. So menunggu lama ler cikgu cikgi nih beli pen buat souvenir utk kengkawan diorg. Lepas dah siap semua kitaorang proceed ke Pasar Baru plak. Pasar yang paling terkenal kat Bandung nih. Perjalanan ke sana memang sangat2 lah sesak. Nak dapat parking kat dalam Pasar Baru tuh pun payah. Dah lah parkingnya naik keatas di tingkat 7. Gayat mak tau.

Jammed!

Nasib baik Pak Doli dapat parking betul-betul depan pintu masuk Pasar Baru nih. Naik naik ke parking pun jem. Banyak betul kenderaan yang bawak pelancong dari Malaysia. Yelah mana tak ramai naik flight pun penuh jer orang Malaysia.

Pasar baru

Pasar Baru nih tak silap aku setinggi 7 tingkat kot. Memang macam-macam barang keperluan dijual kat sini. Harganya pun berpatutan. Nak cari telekung pun memang banyak sekali. Kain-kain pun lawa2. Kalau nak kahwin cari baju nikah boleh lah cari kat sini sebab kainnya harga murah. Tapi penat jangan ceritalah ye. Sakit kaki aku nih. Dahlah takde kerusi yang boleh duduk. Si Ayip siap mintak mak dia dukung lagi sebab tak larat nak jalan. Aku tak beli apa pun kat sini. Beli t-shirt n handbag untuk mak aku. Pelik jugak aku nih kan sebab aku actually tak beli sovunier untuk diri sendiri pun. Pasar Baru nih tutup pukul 5 sebab diorg pukul 6 dah maghrib. So kira dah gelap.



Lepas dari Pasar Baru kitaorang proceed plak ke Factory Outlet yang ada kat Bandung nih. Tapi sebab tak larat 2 Factory Outlet jer yang kitaorang pegi. Penat oooooo kaki. Nasib baik ada kenderaan kalau jalan kaki mau mak pengsan.

Oklah sambung Part 4 lah plak

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.